'Wij zijn familie'

Rutte spreekt Oekraïners toe in videoboodschap: 'Slava Ukraini!'

03 maart 2022 22:55 Aangepast: 04 maart 2022 13:04
Premier Mark Rutte in de videoboodschap gericht aan het Oekraïense volk. Beeld © Twitter Mark Rutte

Premier Rutte heeft gisteren in een videoboodschap de Oekraïense mensen toegesproken. Dat deed hij met een duidelijke boodschap: "In deze donkere uren van de Oekraïense geschiedenis spreek ik tot jullie als premier van Nederland. Wij zijn jullie vrienden, jullie familie. We steunen jullie en zullen dit blijven doen."

"Want deze brute aanval op democratie en vrijheid kan en mag niet lukken."

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had Rutte gevraagd het filmpje op te nemen, zegt de premier. Op de achtergrond is een Oekraïense vlag te zien. "Ik wil jullie vertellen dat we meeleven", zegt Rutte.

Moed

"Dat we de moed van Oekraïense militairen, burgers en president Zelenski enorm bewonderen in het tegengaan van de Russische agressie."

Premier Rutte spreekt in een videoboodschap het Oekraïense volk toe, op verzoek van de Oekraïense president Zelenski.

"We zullen jullie blijven steunen door wapens, medicijnen en voedsel te verstrekken en door strenge sancties op te leggen tegen president Poetin."

Vastberadenheid

Vrije democratische landen over de hele wereld zijn verenigd in het veroordelen van deze aanval, zegt Rutte. "Verenigd in hun steun aan het Oekraïense volk. Ik beloof dit: jullie vastberadenheid zal onze vastberadenheid zijn. We staan achter jullie."

Hij sluit het filmpje af met de Oekraïense strijdkreet waarmee Zelenski zijn eigen toespraken ook vaak afsluit: 'Slava Ukraini'. Ofwel: 'Glorie aan Oekraïne'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hebben sancties effect op Rusland? 'Poetin heeft zich hierop verkeken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore