Ga naar de inhoud
Geld naar kinderen

Vader Ruinerwold-gezin eist ruim vijftigduizend euro van OM

De Kinderen van Ruinerwold Beeld © BNNVARA

Gerrit Jan van D., de 69-jarige vader die zijn gezin van de wereld afgesloten hield op een afgelegen boerderij in Ruinerwold, eist een schadevergoeding van 50.400 euro voor de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Dit bleek vandaag in de rechtbank van Assen. Vorig jaar maart staakte de rechtbank de vervolging omdat Van D. door een hersenbloeding niet in staat is om terecht te staan.

Van D. zat 504 dagen vast. Hij werd verdacht van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en seksueel misbruik van enkele van hen.

Hersenbloeding

In 2019 werd het gezin ontdekt in de boerderij in Ruinerwold, nadat een van de kinderen gevlucht was en in de dorpskroeg om hulp vroeg. De vader van het gezin werd in 2016 getroffen door een hersenbloeding. Volgens zijn advocaat Jana Andonovski was van begin af aan bij justitie bekend dat de gezondheid van Van D. slecht was. Hij kon niet praten en veel dingen leek hij niet goed te begrijpen.

Begin 2020 beval de rechter dat de man moest worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het duurde meer dan een half jaar voor hij daar terechtkon. Het rapport hiervan was klaar in oktober. Het duurde vervolgens tot maart vorig jaar dat Van D. naar huis mocht. Van D. zelf kon er niets aan doen dat hij zo lang in voorarrest zat, zei de advocate.

Vader
Lees ook:
Vader Ruinerwold wil schadevergoeding van justitie

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Van D. geen recht heeft op een schadevergoeding. De mate van verdenking was en bleef daarvoor te sterk, volgens de officier van justitie. Uit het onderzoek bleek dat de zes jongste kinderen nooit zijn ingeschreven bij de burgerlijke stand. De oudsten mochten met de buitenwereld niet over hen praten. "Ze bestonden voor de wereld niet", zei de aanklager. De drie oudste kinderen ontvluchtten het gezin tien jaar voordat het in Ruinerwold neerstreek.

Gedwongen in zorginstelling

De strafbare feiten waarvan Van D. werd verdacht gebeurden in de tijd voordat het gezin naar Ruinerwold verhuisde. In die tijd was de gezondheid van Van D. nog niet aangetast door de hersenbloeding. Hij woont inmiddels gedwongen in een zorginstelling. Als de rechter de schadevordering toewijst, krijgt hij die niet zelf, want hij staat sinds november onder curatele. De advocaat van Van D. vermoedt dat het geld dan naar de negen kinderen gaat.

OM
Lees ook:
OM stopt vervolging vader Ruinerwold voor zedenmisdrijf