Ga naar de inhoud
Kandidatenlijst

Zoveel mensen met jouw naam willen gemeenteraadslid worden

Archieffoto. Gemeenteraadsdebat in Urk. Beeld © ANP

Bijna 55.000 mensen hebben zich dit jaar verkiesbaar gesteld voor de gemeenteraad. Zij staan ergens in Nederland op de lijst voor de aankomende verkiezingen. Maar wie zijn die mensen? RTL Nieuws bekeek de kandidatenlijsten.

Het eerste dat opvalt: lokale politiek lijkt nog altijd een mannenaangelegenheid. Van de kandidaten van wie het geslacht vermeld staat, is bijna 70 procent man. Van de lijsttrekkers zelfs nog iets meer: 72 procent zijn mannen.

Dat zie je ook terug als je naar de voornamen van de kandidaten kijkt. Vooral Jan, Peter, Hans en Henk kunnen op hun naamgenoten stemmen, want die namen komen verreweg het vaakst voor. Van alle kandidaten heet zelfs één op de veertig Jan, die naam komt in totaal 1377 keer voor.

Zoek jouw naam

Naar de eerste vrouw op die namenlijst is het even zoeken. Zij staat pas op plek 54, ontdekte de NOS eerder al. Dat is Karin, die 152 keer voorkomt. Wil je weten of jouw naamgenoten meedoen? Kijk dan in onderstaande tool.

Karin heeft wel een stuk meer kans om lijsttrekker van haar partij te zijn: 11,8 procent van de Karins staat bovenaan de lijst. Bij Jan is dat maar 3,8 procent.

Van alle veelvoorkomende namen heeft Alexander de beste lijsttrekkerskansen: van de 57 Alexanders staan er 10 op de eerste plek. Sjaak is daarentegen de Sjaak: er zijn 73 kandidaten met deze naam, maar geen van hen is ook lijsttrekker.

Flink forenzen

Op de lijst staat ook waar de kandidaten nu wonen. Wie verkozen wordt, moet verhuizen naar de gemeente waar die in de raad komt te zitten. Dat weerhoudt sommige kandidaten er niet van zich verkiesbaar te stellen, al wonen ze niet in die gemeente of zelfs in Nederland: 55 kandidaten wonen in het buitenland. 

Stemmen
Lees ook:
Stemmen op lokale of landelijke partij? 'Mensen willen af van het Haagse'

Het verst weg woont Nicolien van Vroonhoven: dit oud-Kamerlid is kandidaat voor het CDA in Hilversum, maar woont zelf in Australië.

Bekende naam

Toch zit een verhuizing er niet aan te komen: Van Vroonhoven staat op plek 22. Het oud-Kamerlid is dus lijstduwer: een bekende naam, die hoopt stemmen te krijgen voor diens partij zonder zelf in de raad te willen.

Er zijn meer partijen die bekende lijstduwers gebruiken. Zo staat realityster Erica Meiland, bekend van het tv-programma Chateau Meiland, op de lijst van Partij voor de Inwoners in Noordwijk. In Utrecht kun je bij de PvdA stemmen op Maarten van Rossem.

De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft zelfs meerdere bekende Nederlanders op de lijst: darter Raymond van Barneveld, oud-ADO-speler Lex Immers en DJ Chuckie.

Bekijk ook: Deze twee jonge vrouwen willen de gemeenteraad (weer) in

01:49
Vooral oudere mannen zijn van de partij, maar niet alleen maar: ook Senna Rood (25) en Mikal Tseggai (26) doen mee aan de verkiezingen.