Corona-update, stel je vraag

Duizeligheid en lage rugpijn, zijn dat specifieke klachten door omikron?

03 maart 2022 18:13 Aangepast: 03 maart 2022 18:15

"Iemand anders vreselijk duizelig met C?", vroeg actrice en presentatrice Georgina Verbaan op Twitter. Het regende reacties: duizeligheid, lage rugpijn, bloeduitstortingen in de ogen, ernstige vermoeidheid en spierpijn. "Duizeligheid lijkt een van de opvallende symptomen bij omikron", antwoordde Volkskrant-coronaspecialist Maarten Keulemans. Wat zeggen experts?

"Mij is hier niets over bekend", zegt Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en lid van corona-adviesraad OMT. "Uit wetenschappelijke studies en kanalen is niet gebleken dat duizeligheid en lage rugpijn specifieke symptomen zijn die bij omikron vaker voorkomen dan bij andere varianten van het virus."

Wel is het zo dat symptomen zich bij omikron iets sneller lijken te openbaren dan bij eerdere dominante varianten, zegt Koopmans. "Maar de gegevens daarover zijn nog niet onomstotelijk. We hebben meer research en data nodig voordat we dat definitief kunnen zeggen."

Huub Savelkoul, immunoloog aan de Wageningen Universiteit, sluit niet uit dat omikron zich 'op onderdelen anders gedraagt' dan eerdere varianten. "De variant BA.2 is aan een opmars bezig. Men beweert vanaf het begin dat omikron minder ziekmakend is. Er zijn inderdaad minder vaak ernstige symptomen, waarmee mensen in het ziekenhuis belanden. Maar je kunt niet uitsluiten dat omikron op de langere termijn dit soort specifieke klachten veroorzaakt."

Nieuwe variant

Savelkoul wijst op de toenemende aandacht voor mensen die langdurig klachten houden. "Je moet niet te snel uitsluiten dat omikron hierin een rol speelt. We moeten het onderzoeken en leren van de resultaten, zodat als er in het najaar een nieuwe variant opduikt, het belletje sneller gaat rinkelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omikron minder gevaarlijk, waarom moeten we dan toch nog in isolatie?

Ger Rijkers, immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en hoogleraar aan het University College Roosevelt in Middelburg denkt dat de aandacht voor duizeligheid en lage rugpijn juist komt omdat omikron minder ziek maakt. "Toen je nog echt ziek werd van corona, hoorde je niemand over duizeligheid. Ze hadden er wel last van, maar andere klachten waren veel erger. Nu zijn duizeligheid en rugpijn de dominante klachten, dus heeft men het daarover."

Koorts vreet energie

Een verschijnsel van corona is koorts, legt Rijkers uit, ongeacht de variant. "De thermostaat in je lichaam staat hoger. Dat draagt bij aan een gevoel van duizeligheid. Koorts vreet bovendien energie. Het is daarom ook te begrijpen dat mensen vermoeidheidsklachten hebben."

En de lage rugpijn dan? "Dat is een moeilijke klacht. Het is de meest voorkomende klacht waarmee mensen naar de huisarts gaan. Dat krijg je ook als je moe bent of lang hebt gefietst. Maar goed, ik zou zeggen: tel je zegeningen. Duizelig zijn is toch stukken beter dan in het ziekenhuis liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore