Dood op wegdek

Snelweg A2 vrij na opruimen tientallen spreeuwen bij Vinkeveen

03 maart 2022 16:35 Aangepast: 03 maart 2022 19:35
De dode spreeuwen liggen verspreid over de weg. Beeld © Twitter weginspecteur Wim

De A2 bij Vinkeveen in de richting Amsterdam is weer vrijgegeven nadat er eerder vandaag tientallen dode spreeuwen op de weg waren gevallen. Drie van de vijf rijstroken werden afgezet. De opgelopen vertraging van bijna een uur neemt weer af, zo meldt Rijkswaterstaat.

Onduidelijk is waardoor de spreeuwen rond 14.30 uur uit de lucht dood op het wegdek vielen. "We hebben niet op beeld staan hoe het is gebeurd", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Wel is op foto's van camera's op de weg te zien dat de vogels verspreid over de rijstroken liggen.

In verband met de heersende vogelgriep heeft Rijkswaterstaat contact gezocht met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maar zij komen 'doorgaans niet op dit soort meldingen af', legt de woordvoerster van Rijkswaterstaat uit. Daarop werd besloten de dieren niet met de hand te ruimen, maar een schoonmaakwagen te laten komen. "Zodat eventuele ziektes niet zouden overslaan op onze medewerkers."

'Geen vogelgriep'

De NVWA laat desgevraagd weten niet aan vogelgriep te denken, want dan 'valt er geen hele zwerm vogels uit de lucht, zo laten de deskundigen hier aan mij weten', zegt een woordvoerder. "Het lijkt eerder op een schrikreactie van deze vogels, en dat ze op die manier op de snelweg zijn terechtgekomen en zijn doodgereden." Zo kan het zijn dat de spreeuwen zijn geschrokken van een roofvogel en vervolgens een duikvlucht inzetten. "En dat is niet zo handig boven een snelweg."

Tijdens het bergen werd verkeer richting Amsterdam vanaf knooppunt Oudenrijn omgeleid via de A12. Rond 17.00 uur was alles opgeruimd en werden alle rijstroken weer vrijgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vogelgriep op pluimveebedrijf Son: 170.000 dieren worden geruimd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore