Ga naar de inhoud
Bekijk de kaart

Let op: deze landelijke partijen doen in jouw gemeente niet mee

Archieffoto. Op sommige stembiljetten staan maar 3 partijen, op andere wel 26. Beeld © RTL Nieuws / ANP

Stem jij bij elke verkiezing op dezelfde partij? Dat kan bij de gemeenteraadsverkiezingen nog weleens lastig worden: veel landelijke partijen doen niet in elke gemeente mee. Wil je weten welke partijen in jouw gemeente meedoen? Bekijk onze kaart.

Als je volgende week een partij als BIJ1, BBB of JA21 wilt aankruisen op het stembiljet, dan kun je lang zoeken. Deze partijen doen bijna nergens mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op JA21 kun je alleen in Amsterdam stemmen, en BBB doet nergens mee.

Kiezers zijn zoekende

Een groot deel van de aanhangers van deze partijen is 'zoekende', zegt opiniepeiler I&O Research. Sommige kiezers hebben volgens het onderzoeksbureau niet door dat de partij waarop zij bij de Tweede Kamerverkiezingen hebben gestemd, in hun gemeente niet op de lijst staat. Anderen weten nog niet op wie ze dan wel willen stemmen.

Maar zelfs grote partijen als VVD en CDA doen niet in elke gemeente mee. Het CDA komt nog het meest in de buurt: in 328 van de 333 gemeenten kun je op deze partij stemmen.

Op deze kaart zie je in welke gemeenten elke landelijke partij meedoet aan de verkiezingen:

In een paar gemeenten doet geen enkele landelijke partij mee aan de verkiezingen. Bijvoorbeeld op Schiermonnikoog en in Rozendaal: daar kunnen inwoners alleen uit drie lokale partijen kiezen. Ook in Hilvarenbeek kun je maar op drie partijen stemmen.

Het grootste stembiljet vind je in Amsterdam: daar doen liefst 26 partijen mee. Op plek twee staat Maastricht (23 partijen), gevolgd door Den Haag (21 partijen).

Samenwerkingen

Op gemeenteniveau werken partijen ook vaak samen. Soms gaat het om landelijke partijen die op lokaal niveau zijn samengevoegd. Zo staan ChristenUnie en SGP in 34 gemeenten samen op de lijst, GroenLinks en PvdA zijn zelfs in 42 gemeenten gecombineerd. 

In andere gevallen gaat het om een samenwerking tussen een landelijke en een lokale partij. Dit gebeurt vooral veel bij PvdA en GroenLinks, maar ook de VVD werkt in een paar gemeenten met een lokale partij. 

BBB, die dus zelf verder nergens meedoet, werkt in een paar gemeenten samen met lokale partijen. Die sluiten zich aan bij het programma van de landelijke BBB en noemen zich 'BoerBurgerBondgenoot'.

Bij elkaar hebben deze partijen in heel Nederland bijna 37.000 kandidaten op de lijst staan. Dat is 65 procent van alle kandidaten. De rest, bijna 20.000 kandidaten, staat op de lijst voor een lokale partij.

In de uiteindelijke verkiezingsuitslag zal de verhouding vergelijkbaar zijn: volgens I&O Research is 31,8 procent van de stemmers van plan op een lokale partij te stemmen. 

Stemmen
Lees ook:
Stemmen op lokale of landelijke partij? 'Mensen willen af van het Haagse'