Ga naar de inhoud
Celstraf uitzitten

Gevluchte leider drugsbende na jaren opgepakt op Aruba

Het vliegveld van Aruba. Beeld © ANP (archieffoto)

Een voortvluchtig kopstuk van een internationale drugsbende is op Aruba opgepakt. Het gaat om de 53-jarige Piet W., die in 2014 door de rechtbank in Rotterdam is veroordeeld tot zeven jaar celstraf.

Van die straf moet W. nog bijna drie jaar uitzitten. Hij liep tegen de lamp toen hij een vlucht nam vanuit Paramaribo. Hij werd op de internationale luchthaven Koningin Beatrix bij een paspoortcontrole gearresteerd.

Leider

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat Piet W. tijdens het proces 'de onbetwiste leider' van een drugsorganisatie werd genoemd. "Deze organisatie werd beschouwd als een multinational die wereldwijd opereerde", aldus het OM.

Het onderzoek naar de drugsorganisatie begon toen in 2010 ruim 1100 kilo cocaïne werd onderschept in de haven van Rotterdam.

Eerste
Lees ook:
Eerste celstraffen voor 'uithalers' van drugscontainers in haven

In afwachting van het hoger beroep in de zaak werd de voorlopige hechtenis van de man geschorst, waarna hij ervandoor ging. Vermoed wordt dat hij de laatste jaren in Suriname heeft doorgebracht.

Rechtshulpverzoek

"Het Nederlandse politieteam FASTNL van de Landelijke Eenheid, dat voortvluchtigen opspoort, verkreeg zeer onlangs informatie dat de man naar Aruba zou reizen. Vervolgens diende het OM een rechtshulpverzoek in voor zijn aanhouding."

Het OM verwacht dat hij binnenkort wordt overgebracht naar Nederland om de rest van zijn straf uit te zitten.

Bekijk ook: Hondurese 'drugspresident' van zijn bed gelicht

00:59
Juan Orlando Hernández, in januari nog president van Honduras, is opgepakt in zijn woning.