Ga naar de inhoud
Kind kreeg GHB binnen

Moeder is schuldig aan dood baby Yara: 3 jaar cel en tbs

Shelly van der P. in de rechtbank. Beeld © Petra Urban

De rechtbank in Lelystad heeft Shelly van der P. veroordeeld tot drie jaar cel en tbs voor de dood van haar 8 maanden oude dochter Yara. De 26-jarige vrouw gebruikte in oktober 2020 thuis drugs terwijl haar dochter bij haar was. Het kind kreeg GHB binnen waaraan zij is overleden.

Op 1 oktober 2020 nam de vrouw thuis GHB in. Ze goot de vloeistof vanuit een waterfles in een dopje om het vervolgens boven de gootsteen op te drinken. Naast de gootsteen stond ook het flesje van Yara.

Roekeloos

Diezelfde avond gebruikte Van der P. nog een keer drugs. Ze raakte mogelijk buiten bewustzijn. Midden in de nacht merkte ze dat Yara 'heel zwaar was' waarop ze 112 belde. Twee dagen overleed het meisje in het ziekenhuis.

De rechtbank oordeelt vandaag dat ze roekeloos heeft gehandeld en schuldig is aan de dood van Yara. Er is volgens de rechtbank geen bewijs dat ze Yara met opzet drugs gaf. Maar dat haar handelen tot de dood van Yara leidde, is wél bewezen.

Moeder
Lees ook:
Moeder van overleden baby Yara had crack gerookt, coke en GHB gebruikt

Hoe Yara de GHB binnen heeft gekregen is niet bekend. Van der P. verklaarde dat zij haar baby niks heeft gegeven. Op de dag van het overlijden van Yara, had de vrouw crack gerookt en cocaïne en GHB gebruikt.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel en tbs met voorwaarden tegen haar geëist. "Het is door het handelen van de moeder dat de GHB in huis was en dat de baby het heeft binnengekregen, ook al is niet precies duidelijk hoe dit is gebeurd."

Bekijk ook: overdosis GHB werd Dyons dochtertje Yara van negen maanden fataal

05:12

Doodslag

Dyon, de vader van Yara, las twee weken geleden emotioneel zijn verklaring voor in de rechtszaak. Hij zorgde samen met de moeder in co-ouderschap voor Yara. De vader verwijt het de vrouw dat ze überhaupt drugs in huis had toen Yara bij haar was en dat hij nu een leven leeft vol kwelling en verdriet.

Een psychiater en psycholoog oordeelden dat de vrouw trekken heeft van een persoonlijkheidsstoornis. Ook heeft ze een ernstige verslavingsproblematiek. Een klinische behandeling en langdurige begeleiding zouden nodig zijn.

Baby
Lees ook:
Baby Yara overleed na overdosis GHB: 'Mijn hele wereld draaide om'