Ga naar de inhoud
Mooi lenteweer

Dagenlang volop zon, maar snotterweer voor mensen met hooikoorts

Archieffoto. Beeld © ANP

Het is al dagenlang mooi, zonnig weer, en dat blijft het ook nog wel even. Maar dat fraaie weer heeft wel een schaduwzijde: mensen die last hebben van hooikoorts, kunnen hun lol op.

Het is een typisch bijeffect van dit soort weer, zegt Buienradar-meteoroloog William Huizinga. "Vroeger, toen er nog strenge winters waren, zag je dit verschijnsel nooit. Maar de winters worden steeds zachter, en daardoor komen bomen, struiken en plantjes veel eerder in bloei. Vooral de elzenkatjes laten met dit mooie en droge weer nu al veel pollen los, en ook de hazelaar komt eraan. Het is natuurlijk nog niet zo erg als in de late lente en in de zomer, als ook grassen gaan stuiven, maar hooikoortspatiënten hebben er nu al flink last van."   

Mooie weer duurt voort

Wat ook niet meewerkt, is de oostenwind die de komende dagen waait. Deze aflandige wind neemt ook het stuifmeel uit Duitsland mee. "Wind van zee is wat dat betreft veel gunstiger", zegt Huizinga. "Die is veel schoner, en dus veel prettiger voor mensen met hooikoorts"

En zoals gezegd, dit mooie weer duurt nog wel even voort. Het blijft de komende dagen erg zonnig, met temperaturen van zo'n 11 graden gemiddeld, en in het zuiden lokaal zelfs 12 graden. Ideaal voor mensen met zonnepanelen op het dak.

Bekijk ook: Dit gebeurt er als je hooikoorts heb

00:59
Hatsjoe! Mensen met hooikoorts gaan tijdens zonnige dagen met weinig wind proestend en niezend de dag door. Hier heb je last van als je hooikoorts hebt.

Vorstnachten

Houd er trouwens rekening mee, door dat wolkeloze weer zijn de nachten erg koud. Het gaat de komende nachten (licht) vriezen, en 's morgens vroeg zullen handschoenen en een sjaal geen overbodige luxe zijn. Die kun je dan 's middags weer in je fietstas stoppen, want dan is het met die zon echt lekker, vooral uit de wind. En omdat het zulk droog weer is, zal de vorst niet of nauwelijks tot gladde wegen leiden, en ook ruiten krabben zal niet of nauwelijks nodig zijn. Wel een waarschuwing voor wie nu al plantjes in de grond wil zetten: let even op of ze tegen vorst kunnen.

Wat je ook zult merken is dat je door dit droge weer binnenshuis meer last hebt van statische elektriciteit. Het kan behoorlijk knetteren als je je trui uittrekt. En ook droge handen zijn een typisch verschijnsel. Voor mensen die last hebben van een winterdip is het daarentegen weer ideaal weer: de donkere winterse dagen zijn verleden tijd.

Het zonnige weer blijft nog zeker tot halverwege volgende week voortduren, al zakken de temperaturen vanaf het weekend tot een graad of 8. Vanaf de tweede helft van volgende week is er kans op neerslag, maar volgens Huizinga is dat nog niet met zekerheid te zeggen. Dus wellicht kunnen we nog veel langer genieten van dit mooie lenteweer.