Kernoorlog 'niet reëel'

Hoekstra: 'Coalitieakkoord mogelijk op de schop nu wereld op z'n kop staat'

02 maart 2022 04:51 Aangepast: 02 maart 2022 08:29
Wopke Hoekstra.

Minister van Buitenlandse Zaken en CDA-leider Wopke Hoekstra sluit niet uit dat het coalitieakkoord op de schop moet. "Er is nu zoveel aan de hand. De wereld staat op z'n kop. Dat betekent dat het kabinet terug naar de tekentafel moet, om te kijken wat dit in de volle breedte voor het beleid betekent."

Dat zegt Wopke Hoekstra vandaag in een interview met De Telegraaf. Hoekstra wil het defensiebudget flink verhogen in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Daarvoor moeten afspraken in het coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk worden opengebroken.

Door actualiteit ingehaald

Hij wijst erop dat in het verleden coalitieakkoorden wel vaker door de actualiteit zijn ingehaald en er opnieuw onderhandeld moest worden. "Het is voor Den Haag wellicht ongemakkelijk, maar geopolitiek houdt zich niet aan het Nederlandse coalitieakkoord", zegt de minister in de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden in toespraak: 'Poetin heeft geen idee wat hem te wachten staat'

Nederland moet ook rekening houden met Russische represailles voor de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland, waarschuwt Hoekstra. "We moeten er ernstig rekening mee houden dat Rusland wraak zal nemen voor de zware sancties die we hebben ingesteld. Nederland kan daardoor ook geraakt worden."

'Hoop op Russische opstand'

Hoekstra benadrukt verder dat de sancties niet tegen de Russische bevolking zijn gericht, maar zegt te hopen dat die door de druk in opstand komt. "Ik vind het hartverwarmend dat er óók in Rusland mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen de oorlog met Oekraïne. Ik hoop zeker dat de Russische bevolking kritische vragen gaat stellen en in opstand komt."

Over een kernoorlog tussen Rusland en het Westen maakt Hoekstra zich geen grote zorgen. "Ik vind dat geen reëel scenario. Je kunt nooit wat uitsluiten, maar het is geen reëel scenario", zegt Hoekstra tegen De Telegraaf. 

Bekijk ook: Oekraïense vrouwen laten alles achter

Steeds meer mensen vluchten weg uit Oekraïne. Bussen rijden op en neer om vrouwen en kinderen in veiligheid te brengen. Ze hebben bijna alles achtergelaten, ook familie. "Mijn moeder is daar nog, mijn zus, mijn vriend en zijn kinderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore