Ga naar de inhoud
Meteorologische lente

Waar was de winter eigenlijk? Het leek meer op herfst

We hadden deze winter te maken met 6 stormen (archieffoto) Beeld © ANP

Vandaag begint de meteorologische lente. Een goed moment om terug te kijken op onze winter, maar waar was die eigenlijk? Het leek meer op herfst. Het was 2 graden warmer dan gemiddeld en zeker februari was kletsnat. Rond de kerst was het even wat kouder en daar moesten we het maar mee doen.

We hebben de winter nog niet gevoeld of het is alweer voorbij. En het heeft niet eens streng gevroren. "Het was buitengewoon zacht", zegt William Huizinga, meteoroloog bij Buienradar.

De meteorologische winter loopt van 1 december tot 1 maart. "In deze periode was het gemiddeld 5,8 graden, dat is twee graden boven het gemiddelde."

Hoogste en laagste temperatuur

Wat opvallend is, is dat zowel de laagste als de hoogste temperatuur deze winter in dezelfde week werden gemeten. 

De laatste temperatuur, - 8,7 graden, werd op tweede kerstdag gemeten in het Groningse Nieuw Beertha. Slechts vier dagen later gaf de thermometer in Eindhoven 15,5 graden aan. Dat was de hoogste temperatuur deze winter.

Wat ook bijzonder is: het weerstation in Vlissingen heeft de hele winter geen nachtvorst gemeten. Dat is slechts twee keer eerder voorgekomen, in 2014 en 2020.

Ondanks de zachte winter zijn er wel wat bijzonderheden: er was veel regen, er kwam een drielingstorm over ons land en er werden meerdere windstootrecords verbroken.

Kletsnatte februari

Vooral februari was kletsnat, vertelt meteoroloog Huizinga. "December en januari waren aan de droge kant, maar dat maakte februari goed, waardoor het een nattere winter was dan normaal."

Tien
Lees ook:
Tien jaar geleden was het -20, verschil van 30 graden met nu

Weilanden stonden onder water en het water in rivieren en kanalen stond flink hoog. Landelijk viel er in februari 118 millimeter regen. Ter vergelijking: gemiddeld valt er in februari 60 millimeter regen.

6 stormen

Net herfst dus. En dat merkten we ook aan de wind: we hadden te maken gehad met 6 stormen. De stormen Dudley, Eunice en Franklin liggen ons nog vers in het geheugen. Deze drie stormen volgden elkaar in korte tijd op, dit heet ook wel 'drielingstorm'. "Tijdens deze reeks werden er in Nederland zes stormdagen op rij genoteerd. Dat is nog nooit eerder voorgekomen", vertelt Huizinga. 

De stormen zorgden voor een ravage in ons land, zoals te zien is in onderstaande video:

Ravage door Eunice: huizen ontruimd door vliegende dakpannen

01:29
Op veel plekken waren bomen op auto's en huizen gevallen en de harde wind blies bij sommige gebouwen de dakpannen van de daken.

Daarnaast zorgde storm Eunice ook voor meerdere windstootrecords. Zo werden op twee meetstations van het KNMI windstoten tot 145 kilometer per uur gemeten. Maar ook in Drenthe werd een windstootrecord verbroken: in Hoogeveen is een windstoot van 132 kilometer per uur gemeten. 

Zon liet zich wel zien

Ondanks de neerslag en wind hadden we niets te klagen over het aantal zonuren deze winter. "Januari was een grijze, sombere maand", vertelt Huizinga. "Maar afgelopen week was het echt zonnig, en dat maakte veel goed." Hierdoor kwam het aantal zonuren rond het gemiddelde uit.

Buitengewoon zachte winter

In bovenstaand overzicht is te zien dat het Hellmanngetal bijzonder laag uitvalt. Waar het Hellmanngetal gemiddeld uitkomt tussen de 40 en 100, is het nu slechts 6,6. Huizinga: "Dat laat alleen maar zien dat het echt een buitengewoon zachte winter was."

Het Hellmangetal geeft namelijk aan hoe koud een winter is. Is de gemiddelde dagtemperatuur -1, dan krijgt de winter 1 punt voor die dag. Is de dagtemperatuur gemiddeld -2, dan levert dat 2 punten op.

Dit lage hellmanngetal zorgt ervoor dat deze winter op de zevende plek staan van zachtste winters in Nederland. Alleen de winters van 2014, 2020, 1989, 1975, 2000 en 2007 waren nog zachter.

Reacties
Lees ook:
Reacties op alarmerend klimaatrapport: 'Elke seconde telt'

Wat zegt deze zachte winter eigenlijk over de lente? Wordt die ook zacht? "Daar kunnen we nog niets over zeggen", vertelt Huizinga. "Het kan zijn dat dit zachte weer nog even doorzet, maar het kan ook kletsnat worden." Nog wat lentevorst kan de meteoroloog ook niet uitsluiten. 

Blijft nog even zonnig

Komende week blijft het in ieder geval nog even zonnig en droog. "De zon blijft volop schijnen. Pas zondag kan het weer wat wisselvalliger worden."

Bekijk ook: Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas

04:08
Nederland staat er niet best voor. Verslaggever Bart Reijnen legt uit hoe dit zit.