Eenzaam ei te zien

Lekker meekijken: camera’s Beleef de Lente staan weer aan

01 maart 2022 09:03 Aangepast: 02 maart 2022 10:30
De torenvalk Beeld © Vogelbescherming

De camera’s van Beleef de Lente, een initiatief van Vogelbescherming Nederland, zijn weer aangezet. Liefhebbers kunnen opnieuw het paar- en broedseizoen van verschillende vogels online volgen.

Vogelsoorten uit vorige 'edities' van Beleef de Lente, zoals de steenuil en de ooievaar, keren ook dit jaar weer terug. Hier zijn alle webcams te zien.

Geen bosuilkuikens?

Bij de bosuilen is al een ei gelegd, zo is te zien. En dat terwijl midden februari een dode bosuil bij de nestkast werd gevonden. Vermoed werd dat het een mannetje was, die al een tijdje rond de nestkast werd gezien. "Een behoorlijke schok, want dat zou kunnen betekenen dat er dit jaar geen bosuilkuikens zouden komen. De natuur kan hard zijn."

Het ei van de bosuil. Het ei van de bosuil.

Uiteindelijk werden toch twee bosuilen, een mannetje en een vrouwtje, gehoord. En er ligt dus inmiddels een ei. Maar dat zegt nog niet alles, stelt Vogelbescherming Nederland, want het ei ligt er vrij verlaten bij. "We moeten de komende tijd het gedrag van de uilen goed blijven monitoren, daaruit kunnen we opmaken of de aanwezige uilen mogelijk nog tot broeden gaan komen dit jaar."

Camera ondergepoept

Vorig jaar bekeken 1,7 miljoen mensen de camera's van de verschillende vogels. Volgens Vogelbescherming Nederland keek een groot deel hiervan zelfs dagelijks mee.

De bosuil slaapt. De bosuil slaapt.

Een aanpassing voor dit jaar is de positie van de webcam bij het nest van de zeearenden. Vorig jaar werd de lens ondergepoept door de jongen. Om dit te voorkomen is de webcam nu schuin boven het nest geplaatst. Een andere toevoeging dit jaar is een camera in een weidevogelgebied, tussen 'baltsende grutto’s, broedende kieviten en zingende veldleeuweriken'.

Later in dit seizoen worden nog zeker twee nieuwe vogelsoorten gevolgd, maar het wordt nog niet bekendgemaakt welke dat zijn. De camera’s blijven aan tot alle jonge vogels zijn uitgevlogen, wat in juni of juli zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore