Ga naar de inhoud
'Afschrikken'

Vanaf vandaag hogere verkeersboetes: 350 euro voor telefoongebruik achter stuur

Ter illustratie. Beeld © ANP

Wie vandaag in de auto stapt en de verkeersregels overtreedt, kan rekenen op hogere boetes. De boete voor het vasthouden en gebruiken van een mobiele telefoon achter het stuur gaat bijvoorbeeld flink omhoog: van 250 naar 350 euro. Er zijn ook overtredingen die mínder zwaar bestraft worden.

Een aantal andere boetes voor overtredingen die als 'gevaarlijk weggedrag' worden gezien, wordt ook hoger. De boete voor onnodig links rijden gaat van 150 naar 220 euro. Voor het vervoeren van minderjarigen zonder gordel geldt vanaf nu ook een boete van 220 euro.

Strafrechtelijk vervolgen

Geen voorrang verlenen aan een voorrangsvoertuig levert je een boete van 350 euro op, dat is 100 euro meer. Bovendien kunnen bestuurders hiervoor strafrechtelijk vervolgd worden. Het gaat bijvoorbeeld om ambulances of politieauto's die met zwaailicht en sirene rijden.

Vanaf 1 maart

De nieuwe boetebedragen waren vorig jaar al aangekondigd, maar moesten nog aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Daarom zijn de boetes voor sommige overtredingen toch nog iets aangepast. Dit jaar gaan de veranderde prijzen voor het eerst op 1 maart in, voorgaande jaren was dat op 1 januari. 

Sommige boetes lager

Het veroorzaken van een 'onnodig geluid' gaat van 400 naar 250 euro. Onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats wordt ook goedkoper, van 400 naar 310 euro. Alle aangepaste boetes zijn hier te vinden.

Elk jaar bijgesteld

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen legt aan RTL Nieuws uit dat de boetes elk jaar worden bijgesteld, al is het maar vanwege de inflatie. Daarnaast wil de politie zo 'een signaal afgeven'.

Tertoolen denkt niet dat het veel effect heeft als een overtreding zwaarder beboet wordt. "De politie zou veel meer in moeten zetten op de pakkans met meer camera's."

Geen
Lees ook:
Geen boete voor rijden met mobiel op schoot: 'Onbegrijpelijke uitspraak'