In meerdere regio's zijn op dit moment zo weinig forensisch artsen om op tijd een lijkschouw uit te voeren dat er een noodmaatregel komt. Zorgminister Ernst Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat in die regio's tijdelijk basisartsen, huisartsen, GGD-artsen en andere medisch specialisten kunnen worden ingezet.
Zij moeten wel eerst een introductie forensische geneeskunde volgen. Vervolgens mogen ze in een aantal situaties een lijkschouw uitvoeren onder supervisie van een forensisch arts, eventueel met behulp van nieuwe beeldtechnologie waarbij real-time kan worden meegekeken.
Maatregel jaar geldig
Het gaat om sterfgevallen na bijvoorbeeld valincidenten in instellingen of als er sprake is van euthanasie als die vooraf is aangemeld. Voor complexere zaken zoals zelfdodingen, ongevallen of misdrijven komt de gemeentelijk lijkschouwer wel altijd zelf.

Volgens de minister is er sprake van een 'dringend en acuut tekort' aan lijkschouwers in de regio West-Brabant/Zeeland, in delen van Oost-Nederland, Midden-Nederland, Amsterdam en Den Haag.
Omdat een lijkschouw snel moet worden uitgevoerd, wordt de noodmaatregel hier tot nu toe voor de duur van een jaar van kracht. Kuipers vindt deze oplossing gerechtvaardigd, gezien de situatie.
10.000 tot 12.000 lijkschouwen
Forensisch artsen doen 10.000 tot 12.000 lijkschouwen per jaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er sprake is van alcohol- of drugsmisbruik, een verkeersongeval, zelfdoding en na een misdrijf. Daarnaast zijn er ongeveer 7000 lijkschouwen per jaar na euthanasie, om te controleren of de juiste procedures zijn gevolgd.
Kuipers heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie geïnformeerd over de maatregel.
