Zeven mannen die illegaal op het Rotterdamse haventerrein aanwezig waren, zijn door de rechtbank in die stad veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot ruim vijf maanden. Waarschijnlijk wilden de mannen partijen drugs uit een container halen voordat de douane ze kon controleren.
De zeven veroordeelden zijn allemaal mannen tussen 19 en 34 jaar. Ze zijn de eersten die worden veroordeeld op basis van het nieuwe wetsartikel 138aa Sr. Dit artikel geldt sinds 1 januari. Wie zonder toestemming op het haventerrein komt, kan nu een celstraf krijgen van een jaar. Voorheen konden die mensen alleen een boete krijgen. De wet is bedoeld om dit soort 'leeghalers' van containers af te schrikken.
Pakketten drugs
Behalve de schade van een inbraak zelf, kosten indringers de haven ook geld omdat de overslag van goederen telkens moet worden stilgelegd voor de veiligheid.

"Indien een verdachte zich de toegang heeft verschaft tot die besloten plaats door middel van inklimming, wordt als uitgangspunt een gevangenisstraf voor de duur van vier maanden passend en geboden geacht", zei de rechtbank. "Indien het feit is gepleegd door twee of meer verenigde personen, wordt het uitgangspunt met een derde verhoogd."
Weinig bewijs nodig
Winston de Brouwer, advocaat van een van de verdachten, vindt de straf 'veel te hoog'. "Ik zou een opgaande lijn in strafmaat beter vinden. Begin bij een werkstraf. Er is weinig bewijs nodig en de pakkans is hoog. Ik zou recidivisten deze straffen geven, niet first offenders. Als je de redenering van de rechtbank volgt, kom je later alsnog klem te zitten qua strafmaat wanneer je de straf nog verhoogt voor een recidivist."

Joost Nan, hoogleraar strafrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam noemt de straffen 'best wel pittig' voor een vergrijp waarop maximaal een jaar staat. "Een gevangenisstraf van drie maanden krijg je niet zomaar. Steel je voor het eerst een pakje boter, dan hoef je ook niet de gevangenis in. Verkoop je iemand voor het eerst een klap, dan krijg je een boete. De maximale straffen voor die vergrijpen zijn hoger, maar meestal krijgt een first offender juist een lagere straf."
Organisaties erachter
Bovendien, geeft Nan aan, kun je je afvragen hoe afschrikwekkend deze straffen zijn. "Ik vraag me af wat dit voorkomt. Het gaat niet om deze jongens, maar om de organisatie erachter. Wat is de impact op de organisaties achter die jongens? Deze ingreep verstoort de keten op zich wel, natuurlijk, maar ik vraag me af of de organisatie er nu echt last van heeft."
Dat het fenomeen de laatste tijd een vlucht heeft genomen, werd eerder besproken door strafrechtadvocaat Clarice Stenger: