Ga naar de inhoud
Veiligheid in geding

Rechtbank verbiedt EenVandaag-reportage over advocaat Wiersum

Strenge bewaking tijdens het Marengo-proces. Beeld © ANP

De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag een reportage van EenVandaag verboden. De Orde van Advocaten Amsterdam spande een kort geding aan omdat het actualiteitenprogramma audiofragmenten wilde laten horen van een interview met Derk Wiersum, de advocaat die vermoord werd toen hij kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces bijstond.

In de fragmenten zou worden gesproken over de beveiliging van de kroongetuige, familieleden en betrokken advocaten in het proces. De orde van advocaten vond de informatie te gevoelig om te publiceren.

De hoofdredacteur van EenVandaag bevestigt tegen RTL Nieuws dat er een kort geding is geweest, maar laat weten inhoudelijk niets over de zaak te mogen zeggen.

Ernstige bedreigingen

Het audio-interview met Wiersum was opgenomen in opdracht van familieleden van de kroongetuige in het Marengo-proces, Nabil B. Deze familieleden zijn tevens de nabestaanden van diens broer Reduan. Kort nadat bekend werd dat B. kroongetuige was voor het Openbaar Ministerie werd diens broer Reduan, die niets met het criminele milieu te maken had, vermoord. Dit was in maart 2018.

In het Marengo-proces staan meerdere verdachten terecht, onder wie kopstuk Ridouan Taghi. Zo goed als iedereen die een rol speelt in dit proces krijgt te maken met ernstige bedreigingen. Wiersum, de advocaat van B., werd vermoord in september 2019. Hetzelfde lot trof misdaadjournalist Peter R. de Vries in juli 2021. Hij trad op dat moment op als 'adviseur' van kroongetuige B.

Familieleden
Lees ook:
Familieleden kroongetuige Nabil B. in doodsangst: 'Rug tegen de muur'

De familie van Nabil B. is uiterst kritisch over de rol van het Openbaar Ministerie. Zij vinden dat het OM ernstig tekort is geschoten bij de beveiliging van familieleden van de kroongetuige.