Ga naar de inhoud
Strafrechtelijk onderzoek

Sywert van Lienden opgepakt in onderzoek naar mondkapjesdeal

Sywert van Lienden. Beeld © ANP

In verband met het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal heeft de fiscale opsporingsdienst FIOD vanmiddag Sywert van Lienden opgepakt.

Het Functioneel Parket bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf. Naast Van Lienden is ook een andere verdachte gepakt die betrokken is bij de Stichting Hulptroepen Alliantie. Ze worden drie dagen in voorarrest gehouden. Als de officier van justitie wil dat ze nog langer in vast moeten blijven zitten, moet de rechter-commissaris daarover een beslissing nemen.

9 miljoen

Het Openbaar Ministerie maakte eerder vandaag bekend een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Stichting Hulptroepen Alliantie en 'de drie daarbij betrokken natuurlijke personen'. Een van die personen is Sywert van Lienden.

Stichting Hulptroepen Alliantie is de stichting die zei belangeloos onder meer mondkapjes te verzorgen tijdens de coronapandemie. Van Lienden verdiende hier om en nabij de 9 miljoen euro mee.

OM
Lees ook:
OM start strafrechtelijk onderzoek naar stichting van Sywert van Lienden en zakenpartners

In het onderzoek zijn drie woningen en een kantoor doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM zegt dat de aanleiding voor het onderzoek een aangifte van Randstad is, die eind december 2021 is gedaan. Randstad hielp Van Lienden door personeel uit te lenen aan de stichting zonder kosten in rekening te brengen. 

Ingezet voor activiteiten BV

"Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders, naast de Stichting, ook een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes", zo legt het OM uit. "Met deze vennootschap werd winst gegenereerd. Het door Randstad ingezette personeel zou, zonder hun medeweten, ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze BV." 

Omtzigt
Lees ook:
Omtzigt over mondkapjesdeal met Van Lienden: 'Op verkeerde been gezet'

Het OM stelt dat mogelijk ook andere partijen op een soortgelijke manier betrokken zijn bij de activiteiten. "Het OM sluit niet op voorhand uit dat ook naar deze gevallen onderzoek gedaan zal worden."

Van Lienden zei 'spijt te hebben van gebrek aan transparantie':

Van Lienden: 'Spijt van gebrek aan transparantie'

01:08
Het fragment uit een interview met Van Lienden uit juni 2021.