Ga naar de inhoud
Week sinds gijzeling

Apple Store in Amsterdam stelt heropening na gijzeling een dag uit

Beeld van de gijzelnemer en gegijzelde in de Apple Store in Amsterdam. Beeld © ANP

De Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein, waar deze week een gijzeling plaatsvond, heeft de heropening van de winkel uitgesteld. De winkel zou morgen weer open gaan. Op de website van Apple wordt nu gemeld dat klanten vanaf dinsdag om 10.00 uur weer welkom zijn.

De heropening werd afgelopen week al vaker verzet. Eerder werd afgelopen vrijdag genoemd.

Gijzeling

Overmorgen is het precies een week geleden dat een 27-jarige gewapende man uit Amsterdam urenlang een klant in de Apple Store gegijzeld hield. De gijzelnemer dreigde zichzelf op te blazen. Hij eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht. Vier mensen hadden zich verstopt in een kast.

Gijzelnemer
Lees ook:
Gijzelnemer eiste 200 miljoen aan crypto, dreigde zichzelf op te blazen

De gijzeling kwam laat op de avond ten einde toen de gijzelnemer bij de voordeur flesjes water wilde aanpakken van een robot. De gegijzelde man zette het op een lopen. De Amsterdammer zette meteen de achtervolging in, maar werd hard door een politieauto aangereden. Hij overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. De gegijzelde, een man uit Bulgarije, bleef ongedeerd.

Apple opgelucht maar zwijgzaam

Woensdag gaf Apple een korte verklaring over de gijzeling, waarin ze meldden opgelucht te zijn dat hun werknemers veilig waren. Buiten deze verklaring wilde het bedrijf niet reageren op vragen. Over de toestand van het personeel of de beveiliging van de Apple Stores werden geen mededelingen gedaan.

RTL Nieuws maakte eerder een reconstructie van de gijzeling:

Reconstructie: zo verliep de gijzeling in Amsterdam

02:25
Een automatisch wapen, veel politie en een eis van 200 miljoen euro in crypto: het had zo het script van een actiefilm kunnen zijn. Maar de meer dan vijf uur durende gijzeling in de Apple Store in Amsterdam was toch echt realiteit.