Ga naar de inhoud
'Morele plicht'

Nederlandse chauffeurs helpen Oekraïense collega's met voedselpakketten

Aschwin Cannoo Beeld © RTL Nieuws

Nederlandse chauffeurs schieten Oekraïense chauffeurs te hulp die vanwege de oorlog in hun land vastzitten in Nederland. De actie is gestart door Aschwin Cannoo uit Nijmegen, voorzitter van de Stichting Chauffeursnieuws. "We laten mensen niet alleen staan."

De Russische invasie in Oekraïne was reden voor Cannoo om met z'n plan te beginnen: het hele weekend (of langer) rondrijden naar parkeerplaatsen om voedselpakketten uit te delen aan gestrande Oekraïense chauffeurs.

'Alle hulp welkom'

"Alle hulp is welkom", schreef hij via zijn platform op Facebook. "Kom je onderweg schrijnende gevallen tegen, meld dit dan alsjeblieft aan ons."

KLM
Liveblog:
KLM vliegt komende week niet naar en over Rusland

Cannoo was tot twee jaar geleden zelf vrachtwagenchauffeur, totdat hij begon met het platform waarmee hij de belangen behartigt van chauffeurs in Nederland. Maar, zo blijkt: ook andere chauffeurs laat hij niet in de kou staan. "We voelen het als een morele plicht om gestrande chauffeurs uit Oekraïne bij te staan met raad en daad", zegt hij.

'Tranen in ogen'

Dus startte hij een inzamelingsactie. Dat leverde na een dag al ruim 60.000 euro op. Daarmee konden honderden voedselpakketten met eten en drinken worden besteld. Cannoo noemt het een 'survivalpakket' met onder meer brood, fruit, soep, wc-papier en een maaltijd. "Het gaat mis als je niet eet en weinig slaapt. Dat willen we voorkomen."

Volgens hem zijn in Nederland naar schatting zo'n 10.000 Oekraïense chauffeurs actief. Hij vertelt dat de meesten met tranen in hun ogen staan. "Ze zijn helemaal in paniek, voelen zich onzeker. Ze kunnen niet terug want hebben dan de kans dat ze in het leger moeten. Ook is hun geld bevroren. Als ze een Oekraïense bank hebben, kunnen ze er niet bij."

Misschien wordt later ook nog shampoo en tandpasta aan het pakket toegevoegd, mocht dat nodig zijn.

Enthousiast

Volgens organisator Cannoo zijn er op dit moment zo'n vijftig vrachtwagenchauffeurs heen en weer aan het rijden naar verschillende parkeerplaatsen in Nederland. En het animo om te helpen lijkt alsmaar te groeien. Op de Facebookpagina van Chauffeursnieuws reageren tal van Nederlandse chauffeurs enthousiast op de actie.

"Staan er chauffeurs in en om Goeree-Overflakkee? We willen voedselpakketten brengen", zegt Niels. "Ik heb 15 tot 20 pakketten van de voedselbank Haarlemmermeer. Laat me weten waar er chauffeurs staan. Ik rijd bij Schiphol", zegt chauffeur Marc.

Bellen met familie

Ze helpen de chauffeurs dus met voedsel, maar geven ze ook de mogelijkheid even te bellen met hun familie in Oekraïne. "Soms willen ze zo snel mogelijk terug, maar dat gaat dan niet", zegt Cannoo. "En we helpen niet alleen Oekraïners, maar ook Russische chauffeurs. Zij kunnen er niks aan doen dat deze oorlog aan de gang is."

Bekijk ook: Waarom Poetin de oorlog is gestart

04:47
Waarom is president Poetin de oorlog gestart met Oekraïne? Dat heeft alles te maken met het verleden en de tijd van de Sovjet-Unie. Ruslandkenner Hans van Koningsbrugge legt het uit.