Ga naar de inhoud
'Komen uit alle lagen partij'

Volt zet Gündoğan uit Kamerfractie na 13 meldingen over ongewenst gedrag

Nilüfer Gündoğan Beeld © ANP

Volt heeft Nilüfer Gündogan definitief uit de fractie gezet. In totaal zijn er dertien meldingen binnengekomen over ongewenst gedrag. "De meldingen komen uit alle lagen van de partij. Ze lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie", zegt de partij.

Het door Volt ingeschakelde integriteitsbureau heeft in totaal met zestien personen gesproken. Ze wilden ook met Nilüfer spreken, zodat zij haar kant van het verhaal kon doen. Zij heeft meerdere keren laten weten hier niet op in te gaan.

'Diep geraakt'

"We zijn diep geraakt door alles wat er de afgelopen maand binnen Volt is gebeurd", staat in de verklaring.

Regionale
Lees ook:
Regionale Volt-politici over affaire: 'Zo zonde voor onze partij'

"Binnen onze partij dragen we integriteit en een veilige omgeving in het hart. We zijn dan ook geschrokken van deze meldingen en het feit dat Nilüfer heeft aangegeven niet mee te willen werken."

Moeilijke keuze

"Dit gedrag tolereren wij niet in onze partij. Na een laatste gesprek met Nilüfer bleek haar positie onhoudbaar en hebben we de moeilijke keuze gemaakt om haar fractielidmaatschap te beëindigen."

Ook zegt de partij dat deze gebeurtenissen duidelijk maken dat ze naar zichzelf moeten kijken. "We vinden het verschrikkelijk dat er grensoverschrijdend gedrag binnen Volt heeft kunnen plaatsvinden. We beseffen dat we tekort zijn geschoten en bieden onze excuses aan de betrokkenen aan. We nemen maatregelen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen."

'Wacht uitkomst af'

Nilüfer gaf anderhalve week geleden aan haar schorsing 'als een nachtmerrie' te ervaren. In haar verklaring destijds stond dat ze het 'zeer betreurt als mensen zich vanwege haar stijl van werken onveilig hebben gevoeld'. "Ik wacht de uitkomst van het onderzoek af en zal op basis van de uitkomsten reageren", schreef ze.

Volt:
Lees ook:
Volt: geschorste Gündoğan niet op hoogte gesteld van aard beschuldigingen