Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Nederland levert 200 luchtdoelraketten aan Oekraïne

Beeld © Defensie

Nederland stuurt 200 Stinger luchtdoelrakketten naar Oekraïne. De militaire middelen gaan 'zo snel mogelijk' naar het land.

Dat schrijven de ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer.

KLM
Live updates:
KLM vliegt komende week niet naar en over Rusland

"Er heeft voor dit verzoek een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria plaatsgevonden", staat in de brief.

Bereik tot 5 kilometer

De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket, staat op de website van Defensie. Ze zijn 1,5 meter lang en wegen meer dan 16 kilo. Met een snelheid van 2400 kilometer per uur kunnen ze gebruikt worden op doelen binnen een straal van 0,5 tot 5 kilometer. 

Eerder stemde het kabinet al in met het sturen van militaire goederen naar het land. "De overige goederen zullen zo snel mogelijk worden verzonden maar Nederland kampt net als andere landen met logistieke uitdagingen."

Bekijk ook: Oekraïens verzet op afgelegen eiland: 'Fuck you, oorlogsschip'

01:22
"Het afgelegen Slangeneiland is aangevallen door Rusland. 13 Oekraïense militairen weigerden zich over te geven en werden gedood."
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update