Ga naar de inhoud
'Allerlaatste redmiddel'

Minister Jetten: gaskraan Groningen opendraaien niet aan de orde

Minister Jetten. Beeld © ANP

Op dit moment is er geen enkele noodzaak om de gaskraan in het gaswinningsgebied in Groningen verder open te draaien. Dat zegt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie.

De D66-minister gaf antwoord op de vraag of er vanwege de oorlog in Oekraïne misschien toch weer een beroep op het Groningse gas moet worden gedaan. "Het is het aller-, allerlaatste redmiddel in het geval van een heel groot conflict dat langer duurt", zei Jetten.

Jetten voegde er aan toe dat hij over deze optie 'op dit moment niet serieus aan het nadenken is, omdat die noodzaak er nu niet is'. Het kabinet werkt aan de afbouw van de gaswinning, die 'zo snel mogelijk' moet stoppen.

Kan
Lees ook:
Kan de Europese Unie zonder Russisch gas? Nee, zeggen experts

Ook hebben Nederland en andere Europese landen volgens Jetten momenteel genoeg gas op voorraad om de rest van de winter door te komen.

Over de mogelijkheid van extra compensatie voor burgers in verband met de snel stijgende gasprijzen, wilde Jetten niks concreets zeggen. Hij zei alleen de prijzen op de markt in de gaten te houden, en dat er bij de voorjaarsnota, in mei, wordt gekeken of er extra compensatie komt.

Afhankelijkheid

Nederland is evenals buurland Duitsland erg afhankelijk van de import van Russisch gas. Niet voor niets zit de gasprijs de laatste tijd flink in de lift. Maar omdat het einde van de winter nadert, worden er geen ernstige problemen verwacht.

Gisteren stegen de gasprijzen naar het hoogste niveau sinds 2005, vanwege de onzekerheid die de oorlog oplevert. Vanochtend nam de gastoevoer weer wat toe en daalde de prijs ook weer, na een stijging vier dagen op rij.

Bekijk ook: Kernenergie en gas groen?

03:35
Als het aan de EU ligt wel. Dat zit zo.
Oorlog
Lees ook:
Oorlog in Oekraïne heeft 'gigantische' gevolgen voor economie