Dood schokte de wereld

Drie agenten veroordeeld in zaak-George Floyd: ze grepen niet in

25 februari 2022 09:13 Aangepast: 25 februari 2022 09:14
De drie oud-agenten Alexander Kueng, Thomas Lane en Tou Thao. Beeld © ANP

Drie ex-agenten van de Amerikaanse stad Minneapolis zijn veroordeeld vanwege hun betrokkenheid in de zaak-George Floyd. Ze hebben volgens de jury de grondwettelijke rechten van Floyd geschonden door hem geen hulp te bieden.

De zwarte man stierf in mei 2020 tijdens een hardhandige arrestatie door een andere agent, Derek Chauvin. Een jury heeft nu bepaald dat Tou Thao (36), Alexander Kueng (28) en Thomas Lane (38) schuldig zijn in de zaak.

Hun collega Derek Chauvin drukte ruim negen minuten lang met zijn knie op Floyds nek, waardoor Floyd kwam te overlijden. De witte ex-agent werd vorig jaar veroordeeld tot 22,5 jaar cel.

Goed fatsoen

De openbaar aanklagers betoogden dat de mannen door trainingen en 'goed menselijk fatsoen' hadden moeten weten dat ze Floyd moesten helpen toen hij om hulp vroeg.

De 12-koppige jury vinden dat Thao en Kueng ook schuldig zijn aan een extra aanklacht: ze hebben niet geprobeerd Chauvin te stoppen. Lane deed dat wel, hij vroeg Chauvin twee keer tevergeefs om Floyd te herpositioneren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent ruim 22 jaar de cel in voor fataal verlopen arrestatie George Floyd

Chauvin zelf pleitte eind vorig jaar in een andere zaak schuldig aan het schenden van Floyds rechten. Er is nog geen straf bekend, ook niet voor Thao, Keung en Lane.

De drie agenten zeiden in de rechtbank  dat ze zich niet realiseerden dat Floyd dringend medische hulp nodig had of dat Chauvin buitensporig geweld gebruikte. Ze benadrukten ook dat Chauvin de agent ter plaatse was met de meeste ervaring en daardoor dachten ze dat Chauvin wist wat hij deed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore