Ga naar de inhoud
Nieuwe versoepelingen

Geen 1,5 meter meer: dit zijn de coronaregels vanaf vandaag

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Zoals minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) begin vorige week had aangekondigd, worden de coronamaatregelen vandaag verder versoepeld. De derde fase van het stappenplan van de overheid gaat in. Dat betekent onder meer dat we geen 1,5 meter afstand meer van elkaar hoeven te houden.

"Het land gaat weer open", zei Kuipers op de persconferentie waarin hij vorige week de versoepelingen aankondigde. Hij onthulde een plan van drie stappen, waar bij de laatste stap de meeste maatregelen zouden komen te vervallen. Zover is het vandaag dus. 

'Dringend advies'

Mensen hoeven van de overheid geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden, maar toch geeft het kabinet nog 'een dringend advies' om dat wel te doen.

Wat er nog meer verandert? Op veel minder plekken dan voorheen moeten mensen mondkapjes dragen, dat hoeft alleen nog maar in het openbaar vervoer en op luchthavens. 

Vaarwel
Lees ook:
Vaarwel 1,5 meter: gaan we 'm missen of niet? 'Wel in de supermarkt'

Iedereen die een groot evenement bezoekt moet zich voortaan laten testen op het coronavirus. Het maakt niet uit of mensen gevaccineerd zijn of niet. Bij kleine evenementen hoeft juist niemand meer een coronatoegangsbewijs te laten zien.

Normale openingstijden

Vanaf vandaag gelden ook de normale openingstijden van bijvoorbeeld de horeca weer. Ook wordt het maximumaantal bezoekers en de vaste zitplaats losgelaten. Dat betekent dat ook de nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt open kunnen.

Omikron
Lees ook:
Omikron minder gevaarlijk, waarom moeten we dan toch nog in isolatie?

Ook komt de quarantaineplicht te vervallen voor reizigers uit zeerhoogrisicogebied die terugkeren naar Nederland. De kleur in het reisadvies die het ministerie van Buitenlandse Zaken aan landen toekent, is niet langer afhankelijk van de coronasituatie.

Evaluatie 15 maart

Op 15 maart bekijkt het kabinet of maatregelen die nog over zijn gebleven, zoals de mondkapjesplicht in het ov, het verplichte testen voor toegang voor grote evenementen en het thuiswerkadvies, nog houdbaar zijn.

Lees ook: Pandemie bijna voorbij? '100 procent kans op nieuwe variant'

01:45
De pandemie lijkt hierdoor misschien bijna voorbij, maar volgens viroloog Eric Snijder van het LUMC moeten we niet te vroeg juichen.