Ga naar de inhoud
Stabiliteit in gevaar

Rutte wil maximale sancties: 'Russische inval is daad van ongekende agressie'

Rutte: 'Daad van ongekende agressie'. Beeld © RTL Nieuws

De Russische inval in Oekraïne is een ‘daad van ongekende agressie’, zegt premier Rutte. "Deze daad is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Dit is een bedreiging voor de stabiliteit van Europa en de hele wereld."

De inval raakt de ordening van de wereld, stelt Rutte. Hij noemt de inval 'onbetamelijk'. "Deze daad kan niet onweersproken blijven", zegt de premier. "Nederland vindt dat de maximale sancties genomen moeten worden tegen Poetin en zijn regering. We zullen er alles aan doen zodat de reactie zo stevig mogelijk is."

Op welke sancties Rutte hoopt, wil hij nog niet zeggen.

Militaire verplaatsingen

De komende tijd zullen er ook in Nederland meer militaire verplaatsingen te zien zijn, zegt Rutte, die benadrukt dat Nederland niet in oorlog is met Rusland. "Maar de situatie is zo ernstig dat de standaardplannen van de NAVO in werking treden, dat zal deels zichtbaar zijn in verplaatsingen in Nederland."

De regering houdt ook de vluchtelingenstromen uit Oekraïne in de gaten, evenals de energieprijzen. "We zijn ons ervan bewust dat er risico's zijn voor de gasprijs en de leveringszekerheid. Dat zullen we intensief monitoren."

Minister Ollongren van Defensie zegt in een reactie dat het kabinet een aanvullend verzoek van Oekraïne om militaire hulp bekijkt.

Gevechten
Volg het laatste nieuws in ons liveblog
Gevechten om vliegveld nabij Kiev, 5 doden bij crash Oekraïens vliegtuig