Gelinkt aan 4 sterfgevallen

Man (74) vast die aan 500 mensen zelfdodingsmiddel leverde

24 februari 2022 10:20 Aangepast: 24 februari 2022 10:26
(Archieffoto) Beeld © ANP

De politie heeft een man uit Castricum aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij hulp bij zelfdoding heeft geboden. Hij wordt ook verdacht van witwassen. De verdachte wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De 74-jarige man verkocht via internet een dodelijk middel, ook wel bekend als middel X. Dat liet hij per post aan zijn klanten leveren.

Zeeland en Breda

Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek nadat er aangifte was gedaan van strafbare hulp bij zelfdoding in Zeeland. In het onderzoek werd ook een verdacht overlijdensgeval in Breda meegenomen.

In beide gevallen hadden de slachtoffers het middel X genomen. Dat hadden ze via de post binnengekregen. "Aan de hand van het aangetroffen postpakket bij een van de overleden personen kwam de politie uit bij de man in Castricum", meldt het OM in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voorzitter zelfdodingsclub over aanhouding: 'Altijd binnen de wet gehandeld'

Hoeveel sterfgevallen?

Volgens het OM hebben meer dan 500 mensen bij de Castricummer het middel besteld en 'kunnen vier overlijdensgevallen worden gelinkt aan de inname van het middel X dat door verdachte is geleverd'.

Verder onderzoek moet aantonen om hoeveel sterfgevallen het precies gaat. Ook wordt gekeken of er een relatie bestaat met andere zaken waarbij het middel X is verspreid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Randy strijdt voor verbod zelfdodingspoeder: 'Afgrijselijk middel'

'Giftig en inhumaan middel'

Advocaat Sébas Diekstra staat verschillende nabestaanden bij van mensen die afgelopen jaren een zelfdodingspoeder hebben ingenomen en kort daarna zijn overleden. In ieder geval in één zaak blijkt het zelfdodingsmiddel via het internetportaal van verdachte te zijn gegaan.

"Het is goed om te zien dat het Openbaar Ministerie ook in dit geval de kwestie serieus heeft opgepakt en verder aan het onderzoeken is", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Hopelijk wordt ook duidelijk hoeveel mensen hier het slachtoffer zijn geworden van het verstrekken van dit giftige en inhumane middel waarmee veel jonge mensen een einde aan hun leven hebben gemaakt.’’

"Het blijft huiveringwekkend om te constateren dat er mensen zijn die hun brood verdienen met een middel waarmee anderen de dood in worden gejaagd."

Bekijk ook: Dochter Ximena van Randy en Caroline Knol pleegde zelfmoord met 'zelfdodingspoeder'

De ouders van Ximena zijn verbaasd en boos op de Coöperatie Laatste Wil (CLW) die op televisie 'promotie' maakte een nieuw middel te hebben gevonden voor een humane, zelfgekozen dood.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alex S. opgepakt voor verkoop zelfmoordpoeder: 6 mensen overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore