Ga naar de inhoud
Problematische schulden

Rechter: staat moet meer doen om toeslagenouder te helpen

De Nederlandse Staat moet meer doen om Roger Derikx, een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire, te helpen. Dit heeft de rechter in kort geding bepaald.

Derikx heeft problematische schulden en dreigt daardoor zijn huis kwijt te raken. De schuldeiser heeft beslag laten leggen op zijn inkomen.

Bemiddelen bij gemeente

De staat moet van de rechter contact opnemen met de schuldeiser 'om na te gaan of uitstel mogelijk is'. Als dit niet werkt, kan de staat volgens de rechter 'desgewenst bemiddelen bij de toegang tot de schuldhulpverlening van de gemeente'.

De ex-partner van Derikx was degene die, toen de twee nog getrouwd waren, de toeslagen heeft aangevraagd. Het herstel gaat dan ook via haar. Voor ex-partners zoals Derikx, die met schulden als gevolg van de toeslagenaffaire kampen, is vorig jaar een aparte herstelregeling voorgesteld. Deze ligt echter nog ter bespreking in de Tweede Kamer. In de tussentijd blijven de schuldeisers aankloppen bij Derikx.

Bekijk ook - Chiara wacht maanden op schadevergoeding toeslagenaffaire: 'Daardoor moet ik mijn huis uit'

01:42
Opnieuw loopt de afhandeling van de toeslagenaffaire vast. Gedupeerden krijgen de onterecht teruggevorderde toeslagen gecompenseerd. Maar een deel van hen wil ook vervolgschade vergoed hebben.

Moratorium

De advocaat van Derikx had de rechter eerder deze maand om tijdelijk uitstel van betaling van de schulden gevraagd. Dit in afwachting van de uiteindelijke regeling voor ex-partners. Dit wees de rechter vandaag af, omdat de staat 'bij gebrek aan een wettelijke regeling' niet kan worden verplicht om zo'n zogeheten moratorium op te leggen.

De staat zei eerder 'begrip te hebben' voor de situatie van Derikx, maar wees erop dat zij meer duidelijkheid wilde over de aard van de schulden van de man.

Bekijk ook - Pieter Klein spitte toeslagenaffaire uit: 'Ongeloof, irritatie, woede'

03:32
Pieter Klein was een van de journalisten die zich vastbeten in de toeslagenaffaire. Daarbij werden duizenden ouders ten onrechte als fraudeur aangemerkt door de Belastingdienst. Uiteindelijk viel het kabinet op deze zaak.