Ga naar de inhoud
Mensen urenlang vast

Gijzeling Apple Store Amsterdam: winkel vandaag en morgen dicht, ook andere vestigingen gesloten

Gijzelnemer en gijzelaar in de Amsterdamse Apple Store Beeld © ANP

De drie Apple Stores in Nederland, gevestigd in Amsterdam, Haarlem en Den Haag, blijven vandaag dicht. De vestiging in Amsterdam blijft ook morgen nog gesloten.

De sluiting volgt op de gijzeling die gisteren in de Apple Store in Amsterdam plaatsvond. Daar hield een 27-jarige Amsterdam urenlang meerdere mensen vast.

200 miljoen aan cryptovaluta

Hij drong rond 17.30 uur met een automatisch geweer en een handvuurwapen het Leidseplein in Amsterdam binnen. Hij zocht zelf contact met de politie en eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en wilde het pand zonder problemen kunnen verlaten. Hij dreigde zichzelf op te blazen.

Daniëll
Lees meer
Daniëll (20) zag gijzeling Apple Store van dichtbij: 'Eigenlijk best heftig'

In de uren die volgden wist de politie zo'n zeventig mensen in veiligheid te brengen. Een aantal gegijzelden wist zich te verstoppen in een bezemkast.

Aangereden door politie

Eén gegijzelde was vrijwel de hele tijd bij de gijzelnemer, hij werd met een vuurwapen onder schot gehouden. Rond 22.30 uur kwam er een eind aan de gijzeling toen deze gijzelaar het op een lopen zette.

De gijzelnemer ging hem achterna en werd, eenmaal buiten, hard aangereden door een politieauto. Bekijk hier hoe dat in zijn werk ging. Pas op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Schokkende beelden: politie overmeestert gijzelnemer door hem aan te rijden

00:38

Bij de winkel in Amsterdam is vanmorgen goed te zien dat er geschoten is door de gijzelnemer. In een aantal ramen zitten in totaal vier gaten en zijn barsten te zien. In de gesloten winkel brandt wel licht en er staan schermen van computers aan. Voor zover te zien is zijn er geen mensen aan het werk.

Statement Apple:

"We zijn zo ongelooflijk dankbaar en opgelucht dat onze medewerkers en klanten in Amsterdam veilig zijn na deze angstaanjagende ervaring. We willen de lokale wetshandhavers bedanken voor hun uitzonderlijke werk en hun lopende onderzoek.

Onze teams en klanten hebben snel actie ondernomen en toonden ongelooflijke kracht en vastberadenheid, en we zijn zo dankbaar voor de steun en zorg die ze elkaar hebben getoond onder zulke uitdagende omstandigheden.”

Gijzeling:
Lees meer
Gijzeling: lees hier van minuut tot minuut terug wat er gebeurde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore