Ga naar de inhoud
Dit moet je weten

Gijzelnemer eiste 200 miljoen aan crypto, dreigde zichzelf op te blazen

De autoriteiten gaven vannacht een persconferentie over de gijzeling in Amsterdam. Beeld © ANP

De man die gisteren meerdere mensen gijzelde in de Apple Store in Amsterdam, eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta. Ook dreigde hij zichzelf op te blazen. Alle gijzelaars zijn veilig, één van hen speelde een heldenrol. Lees hier alles over de gijzeling, de 27-jarige Amsterdamse verdachte en de gijzelaars.

Hoofdpunten: 

  • In de Apple Store aan het Leidseplein begon gisteren rond 17.30 uur een gijzeling die rond 22.45 ten einde was
  • De gijzelnemer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en dreigde zichzelf op te blazen
  • De politie wist de gijzelnemer te overmeesteren door hem aan te rijden
  • De verdachte is een 27-jarige Amsterdammer die zwaargewond in het ziekenhuis ligt
  • Alle gijzelaars zijn in veiligheid, de politie noemt een van hen een ware held
  • Ooggetuigen zagen van dichtbij hoe de gijzelnemer een man van straat trok en hem onder schot nam

Vannacht om 00.30 uur hielden de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente een persconferentie over de gijzeling die Amsterdam gisteravond in zijn greep hield.

Bekijk hier de belangrijkste informatie die tijdens de persconferentie gedeeld werd: 

Politiechef Frank Paauw beschrijft gijzeling van begin tot eind

03:14
Op een persconferentie vannacht vertelde politiechef Frank Paauw wat er allemaal gebeurde in de Apple Store vanaf het moment dat de gijzeling begon.

Verdachte zocht contact met politie

Het gaat om een 27-jarige verdachte, die rond 17.30 uur de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam binnenging. Hij droeg twee vuurwapens bij zich: een automatisch geweer en een handvuurwapen.

Hij zocht zelf contact met de politie en eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en wilde het pand zonder problemen kunnen verlaten. Hij dreigde zichzelf op te blazen.

Mensen in bezemkast

Er waren op het moment van de gijzeling tientallen mensen aanwezig in het pand. De politie ging naar de Apple Store nadat zij een melding hadden gekregen van een gewapende overval, de eerste agenten werden bij aankomst zeker vier keer beschoten met het automatische wapen van de man. Daarna besloten agenten het gebied rond de Apple Store af te zetten.

Gijzeling:
Lees ook:
Gijzeling: lees hier van minuut tot minuut terug wat er gebeurde

In de uren die volgden wist de politie zo'n zeventig mensen in veiligheid te brengen. Eén gegijzelde was vrijwel de hele tijd bij de gijzelnemer, hij werd met een vuurwapen onder schot gehouden. Andere gegijzelden wisten zich te verstoppen in een bezemkast.

'Water met een robot gebracht'

"Wij wisten dat er mensen in een kast zaten, dat wist de verdachte gelukkig niet", zei de hoofdofficier van het OM daar tijdens de persconferentie over. "We wilden onderhandelen en de man ook uitputten om hem vervolgens te overmeesteren als de situatie zich voordeed."

De gijzelnemer vroeg de politie rond 22.30 uur om water. Dat werd door een robot gebracht. Op dat moment zette de gijzelaar het op een lopen, waarop de gijzelnemer hem achterna ging. De verdachte werd, eenmaal buiten, hard aangereden door een politieauto:

Schokkende beelden: politie overmeestert gijzelnemer door hem aan te rijden

00:38
De politie heeft de gijzelnemer aan het Leidseplein weten te stoppen door hem aan te rijden toen hij naar buiten rende. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw noemde deze actie van de gegijzelde 'een heldendaad'. De man, waarschijnlijk een Britse klant van de Apple Store, handelde 'in een split second'.

Contact met AT5

De verdachte nam tijdens de gijzeling ook contact op met de regionale zender AT5. Na 19.00 uur stuurde hij een paar berichten en foto's. "Hier spreekt de gijzelnemer, als het bedrag niet gaat worden verstuurd. Is deze stuurd. Is deze man het leven mede het systeem op jullie geweten", schreef hij volgens AT5 letterlijk in dit warrige appbericht.

Op een van de foto's was te zien dat de verdachte, gekleed in een camouflagepak, een soort bomvest leek te dragen. Nadat de man door de politieauto was aangereden, werd hij daarom met een robot onderzocht op explosieven. Die werden niet gevonden, maar het is nog altijd niet helemaal duidelijk of het vest helemaal ongevaarlijk was.

Zwaargewond naar ziekenhuis

De verdachte is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en was op dat moment aanspreekbaar. Het is niet duidelijk hoe hij er momenteel aan toe is.

27-jarige
Lees ook:
27-jarige Amsterdammer met strafblad verdacht van gijzeling

Locoburgemeester van Amsterdam Rutger Groot Wassink sprak tijdens de persconferentie van 'een schokkende gebeurtenis'. Hij prees het optreden van de politie. Volgens hem zijn alle mensen die vastzaten in het pand veilig 'en lijken ze in goede gezondheid' te verkeren. Van fysiek letsel is geen sprake.

Onderzoek Rijksrecherche

Omdat de verdachte werd aangereden door een politiewagen, doet de Rijksrecherche onderzoek. "Frank Paauw sprak daar zijn waardering voor uit, en dat snap ik, maar we starten nu ook een opsporingsonderzoek", vertelde de hoofdofficier tijdens de persconferentie. De agent die de aanrijding veroorzaakte wordt gehoord als getuige, niet als verdachte.

Politie:
Lees ook:
Politie: gegijzelde speelde heldenrol, handelde in split second

De politie wist anderhalf uur na het begin van de gijzeling wie de gijzelnemer was. Er werden twee woningen onderzocht: het huis van de 27-jarige Amsterdammer en een woning waar hij vaak verbleef. Volgens de autoriteiten werd hij 'om allerlei redenen uitermate serieus genomen'.

Agenten en scherpschutters

Verschillende ooggetuigen vertelden gisteren aan RTL Nieuws over de schokkende situatie. Maud is een van hen. Zij was aan het werk in debatcentrum De Balie, vlak bij de Apple Store, toen ze vanuit het raam opeens politieagenten en scherpschutters achter een auto zag.

Het zal wel, was haar eerste reactie. "Dat gebeurt hier wel vaker." Ze moest het pand evacueren, vertelde ze. Eenmaal buiten kwam het besef van wat zich had afgespeeld. "Iemand vroeg: gaat het wel met je? Toen kwamen de tranen."

'Het was zo eng'

Kelly zat in een restaurant in Amsterdam toen ze ineens getuige werd van het begin van de gijzeling. "Het was zo eng", vertelde ze. "Ik zag opeens twee mannen, van wie sowieso één in camouflagekleding. Die man pakte iemand van straat vast en nam hem onder schot. Hij liep met hem naar binnen, samen met de andere man."

Verdenkingen nog onduidelijk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog niet bekendgemaakt waar de 27-jarige Amsterdamse verdachte precies van wordt verdacht. "We beginnen maar eens met gijzeling", vertelde de hoofdofficier. "En we hebben verboden wapenbezit, maar alles is mogelijk. We doen breed onderzoek in dit soort zaken, maar er zijn een aantal feiten die er heel dik bovenop liggen."

Bekijk ook: zo hield de gijzelnemer een man onder schot

01:21
Pas op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.