Ga naar de inhoud
'Grote brede man in camouflagekleding'

Ooggetuige Leidseplein: 'Gijzelnemer trok man van straat en nam hem onder schot'

Het uitzicht van Kelly tijdens het begin van de gijzeling.

Kelly zat vanmiddag in een restaurant in Amsterdam, toen ze ineens getuige werd van het begin van de gijzeling in de Apple Store. "Het was zo eng. Ik zag opeens twee mannen, van wie sowieso één in camouflagekleding. Die man pakte iemand van straat vast en nam hem onder schot. Hij liep met hem naar binnen, samen met de andere man."

Niet veel later arriveerde de politie. "Ik zag één gijzelnemer meerdere keren voor het raam van de winkel staan. Hij schopte ook soms tegen het raam aan, volgens mij om te communiceren met de agenten buiten. Hij was ook veel aan het bellen."

Gijzeling Leidseplein

In de Apple Store aan het Leidseplein is vanmiddag rond 17.30 uur een gijzeling begonnen. Een gewapende man hield daarbij zeker één ander onder schot, blijkt uit beelden op social media. De politie heeft ongeveer tien mensen bevrijd uit de winkel. De politieactie is nog steeds aan de gang.

'Hele grote, brede man'

Kelly beschrijft de gijzelaar die ze vaak voor het raam zag staan als een 'hele grote, brede man'. Op last van de politie moest ze uiteindelijk bij het raam weggaan en moesten de gordijnen dicht. Later werd ze, samen met de andere restaurantbezoekers, uit veiligheid naar een bovenverdieping gestuurd. Daarna moest ze het gebouw verlaten.

"Een politieagent riep dat we kalm moesten blijven, dat we in een rijtje moesten lopen en bij elkaar moesten blijven. Uiteindelijk zijn we via de nooduitgang en via een brandtrap uit het pand bevrijd. Het was een hele spannende situatie."

Ondanks de spanning, wist Kelly een groot deel van de evacuatie te filmen. Bekijk hier de beelden:

Politie evacueert restaurantbezoekers tegenover Apple Store: 'Blijf in een treintje lopen'

00:34

Adrenaline

Inmiddels is Kelly weer op een veilige plek. "Maar ik zit nog vol met adrenaline", vertelt ze terwijl de politieactie op het Leidseplein nog steeds gaande is. De politie zou bij de gijzeling aan het Leidseplein in Amsterdam al wel mensen hebben bevrijd uit de Apple Store.

Om hoeveel mensen het gaat, is op dit moment niet bekend. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog:

Tientallen
Volg hier ons liveblog:
Tientallen mensen bevrijd uit Apple Store Amsterdam, gijzeling nog gaande