Gijzeling Leidseplein

Ooggetuige: 'Ineens reden 30 politieauto's het Leidseplein op'

22 februari 2022 19:44 Aangepast: 22 februari 2022 20:14
Politie bij het Leidseplein. Beeld © ANP

Op het Leidseplein in Amsterdam is de politie massaal uitgerukt vanwege een man die met een vuurwapen rondloopt in de Apple Store. Daniëll (20) zat met zijn vrienden een drankje te drinken, toen de politie ineens massaal ter plaatse kwam. "Ik zag hoe een man een pistool hield op het hoofd van een andere man."

In de Apple Store op het Leidseplein loopt een man rond met een vuurwapen. Eind van de middag rukte de politie massaal uit, en werd het Leidseplein afgezet en ontruimd. De politie spreekt van een gijzeling. 

Zwaar bewapend

Daniëll, die net uit school kwam, zat met vrienden in de bar van Hotel Americain, recht tegenover de Apple Store. "Ineens reden er 30 politieauto's het Leidseplein op. Daarna kwam de ME, en inmiddels staan er ook politiehonden en zwaar bewapende agenten. Inmiddels is het hele gebouw omsingeld", vertelt hij.

Ook vliegt er een politiehelikopter boven het gebied. Op beelden is te zien hoe de politie de omgeving heeft afgezet:

'Niet veilig bij de ramen'

Daniëll en zijn vrienden zitten nog in het hotel. "Op last van de politie is het licht hier uitgedaan. En we moesten verder achterin het café gaan zitten, omdat het niet veilig zou zijn om bij de ramen te zitten."

Daniëll is geschrokken. "De sfeer is hier gespannen. In het begin leek het nog wel grappig, maar nu is het wel serieus. We hopen allemaal dat het goed afloopt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leidseplein in Amsterdam afgezet, mogelijke gijzeling Apple Store

Ook de bezoekers van De Balie moesten van de politie wegblijven bij de ramen vanwege de gijzeling bij de Apple Store aan het Leidseplein. Na enige tijd is het debatcentrum, dat naast de Apple Store ligt, volledig ontruimd via het ontruimingsprotocol, zo meldt programmamaker Tim Wagemakers.

Het café in De Balie zat 'helemaal vol'. Ongeveer tweehonderd man, zo schat Wagemakers.

Via de Weteringschans is iedereen weggeleid. Het avondprogramma, waar volgens Wagemakers zo'n 150 mensen op af zouden komen, is gecanceld. Ook de stadsschouwburg in Amsterdam heeft besloten "vanavond het theater te sluiten" vanwege de gijzeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore