Onderzoek RIVM

Een procent minder baby's gevaccineerd tegen infectieziekten: 'Moet geen trend worden'

22 februari 2022 17:00 Aangepast: 22 februari 2022 19:33
Beeld © Getty Images

De vaccinatie van baby's tegen infectieziekten als bof, mazelen, kinkhoest en polio is vorig jaar met ongeveer 1 procent afgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van voorlopige cijfers. Kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC vindt dat nog geen reden tot zorg. "Maar we moeten wel opletten dat het geen trend wordt."

De vorige meting in januari 2021 ging over vaccinaties van baby's vóór de uitbraak van het coronavirus. Nu gaat de meting om de voorlopige cijfers tijdens de uitbraak van het coronavirus. Het RIVM zegt dat deze voorlopige cijfers tot 'enige ongerustheid stemmen'. "Het is belangrijk om actief hierop te blijven letten. Zeker als de (lichte) daling bij baby's in 2022 doorzet."

De totale vaccinatiegraad wordt pas later berekend. Daarvoor bekijkt het RIVM hoeveel kinderen alle vaccinaties hebben gekregen voor hun tweede verjaardag. Volgens de laatste cijfers, die vorige zomer verschenen, was 91,3 procent van de kinderen die in 2018 werden geboren volledig gevaccineerd voordat ze twee werden. Dat was 0,5 procent meer dan een jaar daarvoor.

Belang vaccineren

Ook kinderimmunoloog Kuijpers zegt dat we alert moeten blijven als het gaat om de dalende vaccinatiegraad. "Dat zou een verlies zijn voor de gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen", zegt hij. "Mensen vergeten dat als je echt een mazelenepidemie hebt, je je kind kan verliezen als die niet is gevaccineerd."

In tijden dat er niet werd gevaccineerd, was de overlijdenskans bij mazelen bijvoorbeeld 1 op 1000, zegt hij. "Dat zijn getallen waarbij je denkt: vaccineren, doen! Wij hebben het enorme voordeel in Nederland om daar bescherming tegen te krijgen. Het is een luxe-kwestie om te zeggen: doe maar niet. Mensen in ontwikkelingslanden zouden aan zo'n vaccinatieprogramma hier dolgraag mee willen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook jongens van 10 jaar nu opgeroepen voor HPV-vaccinatie: 6 vragen en antwoorden

De coronamaatregelen hebben mogelijk invloed gehad op de opkomst voor de vaccinaties, zegt het RIVM. "Hierdoor moesten afspraken voor vaccinatie soms worden verzet. Ook speelde mee dat medewerkers vaak op andere plekken werden ingezet dan voor de kindervaccinaties." Ook de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus kan enige invloed hebben gehad op de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Oproep

Programmamanager Jeanne-Marie Hament doet op de website van het RIVM een oproep: "Bescherm je kinderen met vaccinaties uit het RVP. De vaccinaties zijn uitgebreid onderzocht, veilig en effectief."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezondheidsraad adviseert alle baby's te vaccineren tegen rotavirus

De opkomst voor HPV-vaccinaties is afgelopen jaar gestegen. Van de meisjes die in 2008 zijn geboren, heeft 70 procent deze prik gehaald. Dat is 6 procent meer dan de opkomst in eerste instantie was onder meisjes die in 2007 zijn geboren. In die groep nam de vaccinatiegraad vorig jaar uiteindelijk wel verder toe, tot 74 procent. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan verschillende vormen van kanker veroorzaken, zoals baarmoederhalskanker. 

Bekijk ook: Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV-vaccinatie

Vanaf 31 januari krijgen alle meisjes en jongens van 10 jaar een uitnodiging voor vaccinatie tegen HPV, een virus dat op latere leeftijd kanker kan veroorzaken. Tot nu toe konden alleen meisjes van 13 jaar zich laten vaccineren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore