Ga naar de inhoud
Ook tegen ontkoppeling AOW

Eerste Kamer wil af van bezuiniging jeugdzorg

Archieffoto van de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Beeld © ANP

Een meerderheid van de Eerste Kamer stemt tegen de voorgenomen bezuinigingen op de jeugdzorg van 500 miljoen euro. Ook wil een meerderheid dat de AOW niet tijdelijk wordt losgekoppeld van het minimumloon, zoals in het coalitieakkoord is afgesproken.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, die deze plannen wilden doorvoeren, hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Vorige week tijdens het debat over het coalitieakkoord bleek al dat de oppositie zich tegen enkele belangrijke plannen van het kabinet keerde.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden jeugdzorgmedewerkers zijn bezuinigingen zat en gaan staken

Het kabinet is van plan de AOW deels te ontkoppelen. De ouderdomsvoorziening zal dan wel met de inflatie meestijgen maar niet met het minimumloon als dat wordt verhoogd. 

Een meerderheid in de Eerste Kamer stemde hier tegen. 

Tegen bezuinigingen jeugdzorg

Daarnaast wil de Eerste Kamer af van de voorgenomen bezuinigingen op de jeugdzorg. Een meerderheid stemde voor een motie hiertoe van GroenLinks.

Bekijk ook: einde aan gesloten jeugdzorg?

04:51
Stop met het opsluiten van jongeren met ernstige psychische problemen. Dat is de boodschap van een petitie die wordt aangeboden aan de staatssecretaris voor Jeugdzorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore