Ga naar de inhoud
Besluit van de rechter

Verdachte in moordzaak Dean (4) wordt overgeleverd aan België

Dave De K. en kleuter Dean

Dave De K., de man die verdacht wordt van de ontvoering van en moord op de 4-jarige kleuter Dean, wordt overgeleverd aan België. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten.

De K. wilde in Nederland berecht worden en niet aan België worden overgeleverd. De advocaat van de moeder van de kleuter wilde het tegenovergestelde: die wilde dat de verdachte wordt berecht in België. Dat is nu dus ook wat er gaat gebeuren. 

Ontvoerd en gedood

De K. wilde dat hij in Nederland berecht zou worden, omdat hij vond dat hij in België geen eerlijk proces zou krijgen en omdat de feiten waarvan De K. wordt beschuldigd, (deels) op Nederlands grondgebied zijn gepleegd. Zo is hij in het Utrechtse Meerkerk aangehouden. Volgens zijn advocaat zou De K. de omstandigheden in de gevangenis in Dendermonde ondermaats vinden. Het zou met name gelden voor de toegang tot gezondheidszorg voor gedetineerden.

De rechter heeft die verweren verworpen. "De overlevering wordt toegestaan", zo laat de Amsterdamse rechtbank weten

Dave
Lees ook:
Dave De K. liet Dean zaterdag achter op Neeltje Jans

Dean zou half januari zijn ontvoerd door De K. De man was de vaste oppas van het jongetje en huisvriend van de familie.

Het lichaam van Dean werd een paar dagen later bij een parkeerplaats op het Zeeuwse Neeltje Jans teruggevonden. Het lag verstopt tussen de rotsblokken. De verdachte was toen al opgepakt. Tijdens de arrestatie was hij zwaar onder invloed van verdovende middelen.

Waarom
Lees ook:
Waarom werd Dave De K. niet behandeld tijdens straf? 'Belgisch zwartwitsysteem'

Ook zijn Nederlandse vriendin was opgepakt. Ze zou expres informatie over De K. hebben achtergehouden, vermoedelijk omdat ze vreesde dat hij naar de gevangenis zou worden gestuurd. Zo zou ze wel hebben geweten welke kleding De K. droeg op het moment van zijn verdwijning, toen de politie daarom vroeg voor een opsporingsbevel. Verder zou ze verklaringen hebben afgelegd die tegenstrijdig zijn aan die van haar verdachte partner. De vrouw zit in België vast.

Veroordeeld

De K. kwam in het verleden al vaker in aanraking met justitie. In 2010 werd hij tot tien jaar cel veroordeeld voor de gewelddadige dood van zijn 2-jarige stiefzoon Miguel. In december 2018 kwam de man terug op vrije voeten. 

Bron: RTL Nieuws