Ga naar de inhoud
Alle cijfers bij elkaar

In Benelux en Duitsland zitten 159 wolvenroedels

Een wolf op de Veluwe. Beeld © ANP

In Duitsland en de Benelux huizen 159 wolvenroedels. Daarnaast zijn er 29 paartjes en 21 individuele wolven. Veruit de meeste wolvenpopulaties zitten in het oosten van Duitsland, tegen de grens met Polen. Maar ze zijn ook in Nederland: er huisden in april 2021 één roedel, een paartje en een alleenstaande wolf in onze natuurgebieden.

Dat blijkt uit cijfers die wetenschappelijke wolveninstituten in de vier landen bijeen hebben gebracht. 

Volgens de landen is het, nu de wolf duidelijk in opmars is en steeds vaker wordt gezien, noodzakelijk om verder te kijken dan binnen de eigen grenzen, en alle gegevens bij elkaar te brengen. Op die manier kunnen experts kijken hoe wolven zich ontwikkelen en voortplanten. Zo weten we nu dat in 151 wolvenroedels in totaal 565 jongen geboren.

Internationale afspraken

Ook kunnen er internationale afspraken worden gemaakt over wolvenbeleid en vergoeding van schade, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt. In Nederland verschijnt dit najaar een nieuw Interprovinciaal Wolvenplan.

Het dier veroorzaakt ook hier soms overlast, en natuurbeheerder en boeren worstelen hoe ze daar mee om moeten gaan, zo valt in onderstaande video te zien: 

Hek tegen wolven om heel Friesland heen: 'Dit is niet de manier'

02:35
Hek tegen wolven om heel Friesland heen: 'Dit is niet de manier'

De kaarten die BIJ12 heeft gepubliceerd zijn gemaakt per 'wolvenjaar.' Een wolvenjaar loopt van mei tot april van het jaar daarna en volgt de cyclus van de voortplanting. In 2010 doken de eerste zes wolvenroedels op in Duitsland aan de grens met Polen.

Afkomstig uit Duitse roedels

In 2016 zat er een eerste paartje dichtbij de Nederlandse grens en in 2018 waren de eerste wolven in Nederland te zien. Wolven in Nederland zijn grotendeels afkomstig uit Duitse roedels, maar er lopen ook wolven met een Centraal-Europese achtergrond.

BIJ12 verwacht dat landen als Denemarken, Frankrijk en Polen zich gaan aansluiten bij het centraal verzamelen van internationale wolvengegevens.

Hoe
Lees ook:
Hoe kunnen boeren hun schapen beschermen tegen de wolf?