Ga naar de inhoud
Wereldwijd onderzoek

Bijna driekwart Nederlanders wil verbod op wegwerpplastic

Ter illustratie. Beeld © ANP

Wegwerpplastic moet worden verboden, vindt bijna driekwart van de Nederlanders een peiling die onderzoeksbureau Ipsos heeft gehouden. Het bureau ondervroeg in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF) ruim 500 mensen in ons land. Elders in de wereld is een meerderheid ook voor een verbod op wegwerpplastic.

Ook in andere landen heeft het WWF de meningen over plastic en regelgeving ook laten peilen door Ipsos. Een verbod op wegwerpplastic wordt in landen als Argentinië en Australië door ongeveer acht op de tien ondervraagden gesteund. In de Verenigde Staten ligt dat percentage een stuk lager: daar is 55 procent voor een verbod.

Internationaal verdrag

Volgens de onderzoeksresultaten is in alle 28 landen waar de peiling is gehouden een grote meerderheid te vinden voor het sluiten van een internationaal bindend verdrag tegen plasticvervuiling.

Satellieten
Lees ook:
Satellieten moeten het nieuwe wapen worden in de strijd tegen plastic in zee

In totaal deden aan de peiling meer dan 20.000 mensen mee. Ook de meeste Nederlandse respondenten vinden zo'n verdrag een goed idee: 57 procent vindt het 'heel belangrijk' of zelfs 'essentieel', bijna 30 procent ziet het als 'redelijk belangrijk'. Van de resterende minderheid vindt ruim 8 procent het niet belangrijk, ruim 5 procent zegt het niet te weten.

Fabrikanten verantwoordelijk

In dezelfde peiling was 84 procent van de Nederlanders het eens met de stelling dat fabrikanten en verkopers verantwoordelijk zijn voor het verminderen van het plasticgebruik en voor hergebruik. "Een beter milieu begint bij de overheid en het bedrijfsleven en niet bij consumenten", concludeert het WWF. "De huidige plasticcrisis is hiervoor te groot."

Het WWF waarschuwde eerder dit jaar al in een ander rapport voor een sterke toename van het plasticafval in de oceanen in de komende decennia. Zonder actie dreigt deze vervuiling volgens de organisatie te verviervoudigen tegen 2050.

De organisatie ziet in een top van het VN-Milieuprogramma, die volgende week wordt gehouden in Kenia, een goed moment om zo'n verdrag op te stellen.

Kustdieren
Lees ook:
Kustdieren doen het goed in plasticsoep in Stille Oceaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore