Ga naar de inhoud
Kans op vierling klein

Officieel zes dagen op rij storm door drieling Dudley, Eunice en Franklin

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Nederland heeft officieel een drielingstorm te pakken. Bijzonder, want het is bijna honderd jaar geleden dat dat gebeurde. Dudley, Eunice en Franklin zorgden samen voor zes dagen storm op rij, en ook dat is uniek.

“De drie stormen hebben er allemaal twee dagen over gedaan om over ons land te trekken”, legt Nicolien Kroon van Buienradar uit. "De laatste keer dat het ooit vijf dagen achter elkaar stormde was in 1979."

In
Lees ook:
In dit dorpje was de hardste windstoot van 145 km/uur: 'Heel gek dat het juist hier was'

Je mag officieel spreken van een storm als een uur lang windkracht 9 wordt gemeten bij een KNMI-weerstation. Vannacht gebeurde dat op Vlieland. 

Windstoten

De stormen gingen vooral gepaard met veel windstoten. Eunice zorgde afgelopen vrijdag voor de twee hardste: in het Utrechtse Cabauw en op de Houtribdijk, de weg tussen Enkhuizen en Lelystad. Daar werd 145 kilometer per uur gemeten. 

Windstoten
Lees ook:
Windstoten tot 145 kilometer per uur, hier ging Eunice het hardst tekeer

Al is er onder meteorologen nog discussie over de meting op Cabauw. "Het is een unieke plek en de metingen in de omgeving wijken nogal af van die 145 kilometer per uur", zegt Kroon. "We twijfelen daarom of hij daar echt heeft plaatsgevonden."

Wisselvallig weer op komst

De kans dat de drieling zich uitbreidt naar een vierling, is klein, weet Kroon. "Ik verwacht niet meer stormen. Ik verwacht wel dat het nog wisselvallig en herfstachtig blijft. Vrijdag neemt de wind ook weer iets toe, maar dan hebben we het niet over stormniveau."

Bekijk ook: Waarom stormen namen en kleurcodes krijgen

02:13