Ga naar de inhoud
'Sporters worden geleefd'

Geen rust voor olympiërs: huldiging na huldiging na huldiging

Irene Schouten met al haar medailles. Beeld © ANP

Na een lange vlucht uit Peking is het voor de sporters die een medaille pakten op de Winterspelen nog geen tijd voor rust. Een reeks huldigingen wacht. "Dat is nu eenmaal zo."

'Plichtplegingen' worden het ook wel genoemd. Officiële momenten, waarbij ceremonieel waardering wordt uitgesproken voor de prestaties van de sporters. 

En dat begint meteen al, koud uit het vliegtuig. Hoewel een enkele sporter al kans zag iets eerder uit Peking te vertrekken. Zo was Ireen Wüst een dag eerder terug; zij zat gisteravond al aan tafel bij de NOS om over haar prestaties te vertellen.

'Winnaars worden geleefd'

En het blijft niet bij één huldiging vandaag. "Wie een medaille wint, zit aan van alles vast", vertelt sporthistoricus Jurryt van de Vooren. "Daar zijn in de contracten met NOC*NSF wel wat paraafjes aan gewijd. Als je medailles wint, dan word je geleefd. Dat is nu eenmaal zo."

Zo ziet het schema eruit voor de komende dagen:

Maandag: huldiging in Hilton Hotel

Nadat het toestel met de olympiërs is geland op Schiphol, begint rond 17.30 uur de huldiging van de medaillewinnaars in Amsterdam. Dat gebeurt omdat er in Peking geen Holland Heineken House kon zijn, waarbij de sporters temidden van feestende fans konden worden gehuldigd.

Vanwege de coronamaatregelen zijn bij deze huldiging alleen familie en vrienden, én de sporters die géén medaille behaald hebben. De medaillewinnaars ontvangen een eretegel. De huldiging duurt een uur.

Dinsdag: premier én koning

De medaillewinnaars, de winnende coaches én de chef de mission worden om 11.40 uur in de Ridderzaal in Den Haag ontvangen door premier Mark Rutte en sportminister Conny Helder. Ze worden door hen toegesproken en gehuldigd.

Rond 13.50 uur vertrekken de sporters van de Ridderzaal naar Paleis Noordeinde. Het is traditie dat de olympische sporters worden ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Na afloop, om 15.20 uur, wordt een groepsfoto gemaakt op het bordes. 

Woensdag: Golden Clinic in Utrecht

De olympische sporters zijn woensdag de hele dag op de been bij de zogeheten Olympische Golden Clinic, dat wordt georganiseerd in opdracht van NOC*NSF. Er wordt met de 'Partners in Sport' en betrokken sportbonden teruggeblikt. En er worden clinics gegeven; de olympiërs spelen daarbij een belangrijke rol.

En dan is het feest nog niet klaar: sommige medaillewinnaars wachten ook nog een huldiging in hun eigen woonplaats. Zo krijgt drievoudig olympische kampioen Irene Schouten aanstaande vrijdag in Wervershoof een feestelijk onthaal, inclusief rondrit, bordesscène en huldiging.

Het hoort er bij, al die plichtplegingen. "Inmiddels wel ja", legt sporthistoricus Van de Vooren uit. "Yvonne van Gennip had de primeur in 1988, en sindsdien is het een vast onderdeel geworden."

De schaatsster won bij de Olympische Winterspelen in Canada drie gouden medailles: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. "Ze maakte die bijzondere drieklapper, en dat was voor de koninklijke familie reden om haar uit te nodigen."

Bekijk ook: Hollands glorie op de Spelen

03:19
Dit waren de mooiste momenten van de Winterspelen in Peking.

Wat volgens de sporthistoricus ook meespeelde, was de invloed van Willem-Alexander die inmiddels volwassen was geworden. "Hij heeft altijd enorme interesse in sport gehad. Hij schaatste zelf de Elfstedentocht en liep een marathon."

Dat we op olympisch niveau zo goed presteren, vinden we nu gewoon. Maar dat was het 30 jaar geleden niet. Voorheen kon je alleen als supertalent in je eentje presteren, er bestond lange tijd geen topsportstructuur. Van de Vooren: "De maatschappelijke positie van topsport in Nederland is sinds de jaren 90 enorm veranderd. Zo ging Willem-Alexander in het Internationaal Olympisch Comité, en kregen we een ministerie van Sport."

Nederland
Lees ook:
Nederland eindigt als zesde op medaillespiegel Spelen

En sindsdien begon het ook koninklijke lintjes te regenen. "In de laatste 20 jaar zijn net zo veel lintjes aan topsporters gegeven als in de 100 jaar daarvoor", zegt Van de Vooren.

"In vroegere tijden had je de leus 'voor God, vaderland en Oranje'. Maar door Willem-Alexander is dat veranderd in: 'voor sport, vaderland en Oranje'."

'Sporters willen vrijheid'

Al die plichtplegingen vindt ex-topsporter Erben Wennemars te veel, zo schreef hij deze week in een column. Volgens hem zijn de sporters moe.

"Ze hebben hun ouders of zelfs hun eigen kinderen al weken niet gezien. Ze sporten al twee jaar met allerlei restricties. Het is wel een keer klaar. (...) De grootste huldiging die je de olympische sporters nu kunt geven, is immers hun vrijheid. Niet nog drie dagen dit. Iedereen is klaar met deze poppenkast, merk ik."  

Schouten
Bekijk ook:
Schouten koningin van de Spelen? 'Nou ja, dat is wel een hele eer'