Eunice en Franklin

Telefoon dakdekkers roodgloeiend na stormachtig weekend

21 februari 2022 08:53 Aangepast: 21 februari 2022 10:11
Beeld © Gerard Til Photo

Dakdekkers en loodgieters hebben het erg druk met reparaties van de schade als gevolg van het stormachtige weekend. Dakdekkersportaal DakPro heeft afgelopen weekend duizenden schademeldingen binnengekregen.

De schade varieert van afgewaaide dakpannen tot beschadigde schoorstenen en zwaar beschadigde dakdelen. Het landelijk opererende platform verwacht dat het nog weken duurt voordat alle reparaties zijn voltooid en dat de schade in de miljoenen loopt.

3000 meldingen

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur, toen storm Eunice Nederland binnentrok, heeft de telefoon bij ons roodgloeiend gestaan", vertelt Martijn Wijbenga van DakPro. "Normaal krijgen we gemiddeld zo’n 75 meldingen over twee dagen, afgelopen weekend waren dat er tot zondagochtend meer dan 3000."

Op sommige plekken blies de harde wind de dakpannen van de daken, zoals te zien is op deze video:

Ondernemersorganisatie Techniek Nederland geeft aan dat er ook veel kapotte dakgoten en regenpijpen zijn gemeld. Ook zijn er veel lekkages door afgewaaide of verschoven dakpannen, stelt de organisatie die ruim 6300 bedrijven vertegenwoordigt in de installatiebranche en de technische detailhandel. "Installateurs doen er alles aan om reparaties zo snel mogelijk uit te voeren", aldus voorzitter Doekle Terpstra.

Hoe groot de landelijke schade is van de storm, is nog niet bekend. Vandaag komt het Verbond van Verzekeraars naar verwachting met een eerste branchebrede schatting van de omvang van de schade.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm Franklin zorgt ook vandaag voor onstuimig en nat weer

Stormschade bij verzekeraar Univé al 9 miljoen euro

Het aantal schademeldingen bij verzekeraars blijft flink oplopen. Interpolis heeft al meer dan 11.000 meldingen binnen. Branchegenoot Univé spreekt van circa 8000 gerapporteerde schades, waarmee naar schatting zo'n 9 miljoen euro is gemoeid. Beide firma's geven aan nog meer meldingen te verwachten.

Volgens Interpolis gaat het vooral om schade aan woningen. Er zijn bijvoorbeeld veel losgewaaide dakpannen, maar soms zijn ook zonnepanelen of hele dakdelen losgekomen. Verder zorgen vallende takken of bomen voor schade en zijn er ook veel schuttingen beschadigd.

Univé wist afgelopen vrijdag al dat de schade in de miljoenen euro's zou gaan lopen. Zaterdag was al voor zo'n 3,5 miljoen euro aan schades gerapporteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore