Code geel

Storm Franklin zorgt ook vandaag voor onstuimig en nat weer

21 februari 2022 03:51 Aangepast: 21 februari 2022 03:57
Er viel gisteren een 'indrukwekkende hoeveelheid regen', meldt Buienradar. Beeld © ANP

Code oranje geldt sinds gisteravond niet meer, maar toch zijn we nog niet van storm Franklin verlost. Ook vandaag worden er zware windstoten verwacht en is code geel afgekondigd. Gisteren zorgde de storm voor een indrukwekkende hoeveelheid regen, waardoor verschillende wegen onderliepen.

Vandaag wordt het weer opnieuw onstuimig, legt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar uit. Er kunnen zware winstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. Aan zee bestaat er een kans op zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur. "Pas richting de avond neemt de wind geleidelijk af", meldt Van den Berg.

Woensdag mooiste dag

Buien met lokaal hagel en onweer trokken vannacht naar het oosten weg. Ook vandaag regent het flink en in het noordoosten en oosten kan dat tijdelijk overgaan in natte sneeuw. Vanmiddag wordt het een graad of 7 maar in de ochtend is het maar een graad of 3. Woensdag wordt de mooiste dag van de week, met volop zonneschijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overlast door storm Franklin: (trein)verkeer ontregeld, vluchten geannuleerd

Het stormachtige weer zorgde gisteravond op de weg vooral voor wateroverlast, liet Rijkswaterstaat weten. De A20 bij het knooppunt Kleinpolderplein was enige tijd in beide richtingen dicht en op de A16 moesten lichtmasten die op omvallen stonden verstevigd worden met grote zakken zand.

Omgevallen bomen en verkeersborden

Toch was er weinig vertraging, meldde een woordvoerster, maar dat kwam ook doordat er op zondagen minder verkeer op de weg is.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruiker dat op een aantal plekken bomen of verkeersborden kunnen omvallen of takken op de weg kunnen vallen, dat kan ook vanochtend nog voor problemen zorgen. Ook blijft het oppassen geblazen vanwege de enorme hoeveelheid regen: 

Vlieg- en treinverkeer

Storm Franklin zorgde ook elders voor problemen. Zo annuleerde Schiphol 174 vluchten vanwege de harde rukwinden.

Door de harde wind reden er geen treinen over de hogesnelheidslijn en het treinverkeer van en naar Hilversum reed gedurende enkele uren niet omdat er dakplaten van het stationsgebouw los hingen. De brandweer moest de dakplaten komen verwijderen.

Op beelden op sociale media is te zien dat het er op sommige plekken heftig aan toeging:

Huizen tóch verlaten

Ook moesten de bewoners van huizen in Moordrecht die tijdens storm Eunice schade hadden opgelopen, alsnog hun huizen verlaten. Het werd te gevaarlijk om in de woningen te blijven vanwege Franklin, meldde de gemeente.

RTL Nieuws sprak afgelopen weekend met Nancy, die in een van de getroffen woningen woont. 

"De staat van de huizen in de Prinses Beatrixlaan ging door de hevige regen snel achteruit", vertelde burgemeester Han Weber. "Het toch moeten verlaten van hun huizen is erg ingrijpend voor de bewoners. We leven allemaal met hen mee."

Hollandsche IJsselkering sluit

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel werd rond middernacht gesloten vanwege het hoge water. Vandaag stijgt het waterpeil naar verwachting tot een hoogte van 2.0 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil).

In een normaal stormseizoen, van oktober tot half april, sluit de kering drie tot vier keer. Dit seizoen is het al de tiende sluiting.

Bekijk ook: Waarom stormen namen krijgen en kleurcodes

Het KNMI waarschuwt ons daarom met allerlei codes. Maar wat betekenen die precies? En waarom krijgen stormen een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore