Twee jaar op slot

Australië opent grenzen: 'Eindelijk mijn kleinzoon knuffelen'

21 februari 2022 05:54 Aangepast: 21 februari 2022 07:48
Yvo met zijn kleinzoon Beeld © Eigen foto

Bijna twee jaar lang heeft Yvo (61) uit Maastricht zijn kleinzoon, die in Australië is geboren, niet kunnen zien. Vanwege corona was het land op slot voor toeristen. Maar vandaag gaan de grenzen weer open. Yvo Le Jeune vliegt deze week naar Melbourne. "Ik ben echt aan het aftellen. Ik kan niet wachten om mijn kleinzoon weer in mijn armen te nemen."

Australië sloot in maart 2020 zijn grenzen voor iedereen, behalve voor burgers en permanente inwoners, op enkele uitzonderingen na. Maar vandaag opent het land weer zijn grenzen voor alle volledig tegen corona gevaccineerde buitenlandse bezoekers.

En dat is goed nieuws voor Nederlanders die familie of vrienden in Australië hebben, maar hen al bijna twee jaar niet hebben kunnen zien.

Net op tijd

Yvo's dochter, Siri, verhuisde zeven jaar geleden voor de liefde naar Australië. Ruim twee jaar geleden beviel ze van een zoon, Axel. "We zijn toen voor het laatst in Australië geweest, en hebben ons eerste kleinkind vast kunnen houden. Een paar dagen voor de pandemie echt begon, zijn we teruggevlogen naar Nederland. Net op tijd voordat de grenzen sloten."

Yvo en zijn dochter Siri Yvo en zijn dochter Siri

'Hakt er wel in'

En dat was meteen ook de laatste keer dat ze hun kleinzoon 'in het echt' hebben kunnen zien. "Hij is vorige week 2 jaar geworden. We hebben hem al zo lang moeten missen, dat hakt er wel in. Natuurlijk zijn we veel aan het beeldbellen en krijgen we iedere dag foto's en filmpjes van hem toegestuurd. Maar ik kan niet wachten tot ik mijn kleinzoon weer kan knuffelen."

Aankomende donderdag vliegt Yvo naar Melbourne. "De hele tafel ligt vol met pakken hagelslag, drop en zelftesten, die ik mee ga nemen naar Australië. Zelftesten zijn daar best duur. En hoewel je in Australië ook drop en hagelslag kunt kopen, gaat er toch niets boven de echte Nederlandse producten."

(Tekst gaat verder onder foto en kader)

Yvo neemt drop en hagelslag mee naar Australië. Yvo neemt drop en hagelslag mee naar Australië.

Wat zijn de regels om Australië binnen te komen?

Vanaf vandaag opent Australië zijn buitengrens voor volledig (dubbel) gevaccineerde reizigers en is het weer mogelijk om als toerist naar de meeste deelstaten van Australië te reizen.

Een geldig visum voor Australië en bewijs van volledige vaccinatie van een door Australië erkend vaccin is een vereiste. Tot nader order is het niet mogelijk om naar de deelstaat West-Australië (Perth) te reizen. De overheid van West-Australië houdt de grenzen gesloten voor zowel internationale reizigers als reizigers van andere deelstaten. Alleen bij uitzondering en voorafgaande goedkeuring kan naar West-Australië worden gereisd.

Voor niet-gevaccineerde reizigers, zelfs met een geldig Australisch visum, blijft ook na 21 februari 2022 de grens van Australië gesloten. 

Bron: Nederlandwereldwijd.nl

'Hieper de pieper'

Ook Sandy Wassink (56) uit Veenendaal is dolblij dat Australië de grenzen weer open gooit. "Toen ik het hoorde, sprong ik een gat in de lucht." Ze heeft haar 90-jarige moeder, die in Brisbane woont, al ruim twee jaar niet gezien.

"Het is onwerkelijk. Sinds we weten dat de grenzen weer open gaan, zijn we allemaal helemaal 'hieper de pieper' eigenlijk", vertelt ze.

Sandy (tweede van rechts) met haar moeder en dochters. Sandy (tweede van rechts) met haar moeder en dochters.

Verdrietig

De afgelopen twee jaar waren moeilijk. "Iedere zondag hebben ik en mijn zus met onze moeder gebeld via Skype. Maar ze was vaak heel verdrietig, bang dat ze ons misschien nooit meer zou kunnen zien. Ze is natuurlijk de jongste niet meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië op slot door corona: 'We zullen onze familie nog een jaar niet kunnen zien'

Maar over anderhalve week gaat het toch echt gebeuren, dan stapt Sandy op het vliegtuig. "Het is enorm spannend. Ik sluit me de komende dagen op, ik ben bang dat anders de pcr-test straks positief is, en ik alsnog niet kan gaan."

Ze verheugt zich enorm op het moment dat ze haar moeder weer ziet. "Ik ga haar meteen knuffelen. Het wordt heel emotioneel denk ik. Dat is het altijd wel, als we elkaar weer zien. Maar nu, na zo'n lange en moeilijke tijd zeker. Dat wordt huilen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore