Weer en wind

Overlast door storm Franklin: (trein)verkeer ontregeld, vluchten geannuleerd

20 februari 2022 18:25 Aangepast: 20 februari 2022 22:02
De A20 bij knooppunt Kleinpolderplein staat blank. Beeld © ANP

Na stormen Dudley en Eunice, die de afgelopen week al voor veel schade en overlast zorgden, is het vandaag de beurt aan Franklin. In de kustprovincies geldt vanavond code oranje.

Schiphol schrapte voor vandaag 174 vluchten omdat er harde rukwinden worden verwacht. "We begrijpen dat dit heel vervelend is voor passagiers en werken er hard aan om hen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen", zegt een woordvoerster. KLM raadt reizigers aan de website van de vliegmaatschappij in de gaten te houden voor informatie over hun vlucht.

Code oranje aan kust

Het KNMI heeft voor de kustprovincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland code oranje afgegeven vanwege storm Franklin. De waarschuwing geldt van 20.00 tot 23.00 uur. Er worden windvlagen tot 120 kilometer per uur verwacht. Ook kan het hevig gaan regenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden schademeldingen door Eunice, dit gebeurde er in jouw regio

Code oranje staat voor een 'grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast'.

Rond 17.00 uur sloot Rijkswaterstaat de snelweg A20 bij knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda. De weg was enige uren dicht in beide richtingen omdat de weg blank stond. Even voor 22.00 uur is de weg weer opengesteld voor verkeer.

IJsselkering sluit vannacht

Rond middernacht zal Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel sluiten, vanwege het hoge water. Morgen stijgt het waterpeil naar verwachting tot een hoogte van 2.0 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil).

In een normaal stormseizoen, van oktober tot half april, sluit de kering drie tot vier keer. Dit seizoen zal het al de tiende sluiting zijn.

Eerder waren we al tijdens de storm Eunice aanwezig in de haven van Harlingen:

In het hele land zijn coronatest- en vaccinatielocaties van de GGD vandaag gesloten vanwege harde wind. "Door de storm die over ons land raasde ligt er nog te veel los materiaal, wat overlast veroorzaakt voor onze bezoekers", meldt de GGD Noord- en Oost-Nederland. De organisatie neemt contact op met de mensen die voor zondag een afspraak hadden om die te verplaatsen.

Ook in de regio's Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond werden locaties gesloten. Flevoland sloot uit voorzorg de locatie in Almere, maar hoopt deze morgen weer te kunnen openen.

Treinverkeer Hilversum gestremd

Van het stationsgebouw van Hilversum zijn dakplaten losgekomen. Hierdoor heeft het treinverkeer van en naar het station een paar uur stilgelegen. De brandweer heeft de platen verwijderd met een hijskraan. Het treinverkeer is inmiddels hervat.

Vrijdag lag vanaf 14.00 uur het treinverkeer in heel Nederland plat vanwege storm Eunice.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer een storm in een glas water, dacht Nancy. Toen waaide haar dak eraf

Uit het hele land komen meldingen van omgewaaide bomen en vallende dakpannen.

Frank Kroonenberg-storm

De weerdiensten van Ierland, Groot-Brittannië en Nederland werken samen op het gebied van stormnamen. Als in een van die landen een code oranje of rood wordt uitgegeven voor storm, krijgt de storm een naam.

De naam Franklin is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore