Ga naar de inhoud
Storm Eunice

In dit dorpje was de hardste windstoot van 145 km/uur: 'Heel gek dat het juist hier was'

Het centrum van Cabauw

Inwoners van het Utrechtse Cabauw hadden gisteren de hardste windstoot te pakken: eentje van maar liefst 145 km/u. Dat juist in dit dorpje, midden in het land, officieel de hardste stoot werd gemeten is heel bijzonder, zeggen meteorologen. En ook inwoners zijn verbaasd. "Maar de schade valt gelukkig mee."

Sjaan uit Cabauw was gisteren in partycentrum In 't Witte Paard aan het werk, toen storm Eunice over haar woonplaats raasde. "We hebben het record hardste windstoot te pakken", zegt ze over de telefoon. De officiële meetstations van het KNMI hebben nergens zo'n harde windstoot gemeten als die in Cabauw: 145 kilometer per uur.

Flink tekeer

"Het ging flink tekeer", zegt Sjaan, die in het uitgestorven partycentrum aan het werk was. "De kaartclub had afgezegd vanwege de storm, dus het was heel rustig." Binnen dan, want buiten gierde de wind. 

Vandaag zijn de naweeën van de storm het gesprek van de dag in Cabauw. De schade viel mee in het dorp, zegt Sjaan. "Ik heb alleen verhalen gehoord van mensen bij wie de dakpannen er zijn afgewaaid. Niet leuk natuurlijk, maar het valt relatief mee."

Hoe kan dat ?

Dat juist in Cabauw, ruim 50 kilometer landinwaarts, de hardste windstoot werd gemeten, is bijzonder. Ongebruikelijk, noemt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar het. "Bij dit soort stormen zie je dat de hardste windstoten vrijwel altijd aan de kust worden gemeten. Dat komt doordat de wind dan vanaf de open zee, zonder enige wrijving, zijn gang kan gaan. Verder landinwaarts worden stormen juist afgeremd. Door bijvoorbeeld gebouwen of bomen."

Maar daar had de wind ter hoogte van Cabauw dus geen last van. Hoe dat kan? Van den Berg: "Er heeft in Cabauw waarschijnlijk een uitwisseling plaatsgevonden met de lucht op een paar honderd meter hoogte (waar de storm veel harder gaat) en de lucht op grondhoogte. Zo'n uitwisseling kon gebeuren doordat er buien waren. Waarschijnlijk is die lucht gaan mengen met de lucht lager op de grond, en daardoor zijn de windstoten daar zo hard geweest."

Duizenden
Lees ook:
Duizenden schademeldingen door Eunice, dit gebeurde er in jouw regio

Dat de schade beperkt bleef, heeft ook te maken met toeval, zegt weerman Van den Berg. "Als een windstoot op een kwetsbare plek met bomen in slechte toestand tekeer gaat, kan die veel meer schade toebrengen dan op een open veld."

Een record is de windstoot van 145 kilometer per uur overigens niet. "De hardste windstoot officieel gemeten in ons land staat op 162 kilometer per uur. Dat was wel even geleden, in 1921."

Bekijk ook: Ellemieke Vermolen is 'in shock' na bijna-doodervaring in storm

01:25
Op heel veel plekken in Nederland wordt er hard gewerkt om het spoor weer te repareren na storm Eunice. De werkzaamheden zullen nog zeker het hele weekend duren.
Bron: RTL Nieuws /Agnes de Goede