Ga naar de inhoud
Oók in het binnenland

Windstoten tot 145 kilometer per uur, hier ging Eunice het hardst tekeer

Beeld © ANP

Door het hele land heeft storm Eunice voor schade gezorgd. Op twee meetstations werden windstoten tot 145 kilometer per uur gemeten. Eentje op het IJsselmeer, en opvallender: eentje in het binnenland.

Het KNMI meet op een aantal locaties in ons land de windsnelheid. Op twee van die locaties werden dus windstoten van 145 kilometer per uur waargenomen.

Eentje is niet zo verrassend: dat is de Houtribdijk, de weg tussen Enkhuizen en Lelystad. "Dat is heel open gebied, dus begrijpelijk dat daar zo'n zware windstoot is gemeten", zegt Philippe Schambergen van Buienradar. De andere was in het binnenland: in Cabauw, vlakbij Lopik.

Hier waaide het 't hardst:

  • Houtribdijk: 145 kilometer per uur
  • Cabauw: 145 kilometer per uur
  • Hoek van Holland: 141 kilometer per uur
  • Vlieland: 138 kilometer per uur
  • Hoogeveen: 132 kilometer per uur
Oproep
Lees ook:
Oproep hulpdiensten: bel alleen 112 als er acuut gevaar is

132 km/u in Drenthe

"Dit geeft goed weer dat het ook in het binnenland goed tekeer is gegaan. Normaal zie je dit soort zware windstoten niet in het binnenland." Dat geldt volgens Schambergen ook voor Hoogeveen. "Daar werd 132 kilometer per uur gemeten, en dat is dan gewoon midden in Drenthe."

Door het hele land zorgde Eunice voor schade:

Op alle meetstations in het land, behalve Maastricht, werden zeer zware windstoten gemeten. Van 'zeer zware windstoten' wordt gesproken bij meer dan 100 kilometer per uur. In het westen en noorden was Eunice het heftigste.

Net geen zeer zware storm

Eunice staat te boek als zware storm, omdat er gemiddeld een uur lang sprake was van windkracht 10. "Het is net geen zeer zware storm geworden. Windkracht 11 is wel gemeten, maar niet een uur lang."

De storm is daardoor te vergelijken met die in 2013 en 2018. "Maar de windstoten waren wel heftiger en de duur van de storm is ook opvallend. Hij begon halverwege de middag en duurde tot diep in de nacht." In Vlieland stormde het zelfs 12 uur achter elkaar.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore