Ga naar de inhoud
De weg op

De storm trotseren? Zo kom je veilig van A naar B

Beeld © ANP

De NS en andere vervoerders hebben het bij voorbaat al opgegeven, en rijden niet tijdens de storm van vanmiddag. Maar misschien moet je toch de weg op, met de auto of op de fiets. Met deze tips kom je veilig op de plek van bestemming.

Het wordt heftig vandaag. Vanaf vanmiddag geldt code oranje, vanwege zeer zware windstoten. Op sommige plekken kunnen die windstoten zelfs meer dan 130 km/u halen.

Derde
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:
Derde dode door storm Eunice, weer in Amsterdam

Tip 1: doe het niet

"Als je de weg op moet, voor je werk bijvoorbeeld, zou ik toch overwegen dat niet te doen", zei meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar gisteren al. Blijf thuis, zet een muziekje op, en laat de storm buiten lekker razen. Dan kan er het minst gebeuren.

Tip 2: rij voorzichtig

Moet je écht ergens heen, pas dan goed op. "Laat je snelheid zakken, en houd (veel) meer afstand", adviseert de ANWB. "Dit geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte, gevaarlijke situaties."

Pas extra op bij bruggen, dijken en open vlaktes, waar windstoten extra hard aankomen. En let ook op als je langs een gebouw of een vrachtwagen rijdt. Je zit dan even uit de wind, maar zodra je voorbij bent krijg je in één keer de volle laag.

Tip 3: hou je vast

Door de windstoten kan je auto opzij geduwd worden. "Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden", adviseert de ANWB.

Storm
Lees ook:
Storm na storm na storm: waarom we in een bijzondere weersituatie zitten

Rijden met een aanhanger kan gevaarlijk zijn. Hoge aanhangers vangen veel wind en kunnen makkelijk omver worden geblazen. Ook in een hoge auto of een busje moet je extra rekening houden met de wind.

Tip 4: parkeer niet onder een boom

Heelhuids aangekomen? Let dan ook even op waar je je auto neerzet. "Vallende takken - of een complete boom - kunnen een auto verpletteren", zegt de ANWB. "Zorg dat je niet onder een boom parkeert, zeker als die vol in blad staat". Doordat bomen met bladeren meer wind vangen, is de kans op omvallen groter.

En op de fiets?

Sommige mensen genieten van een stormachtig fietstochtje – er is zelfs een NK Tegenwindfietsen – maar ook op de fiets kan de storm gevaarlijk zijn. Pas op voor vallende takken en zorg dat je niet de autoweg op waait.

Ruben
Lees ook:
Ruben weet hoe een storm kan toeslaan: 'Zonder die snoekduik was ik dood'

Blijf vooral ontspannen fietsen, zegt de Fietsersbond. "Wat je vooral niet moet doen als je tegen de wind in fietst is: op de pedalen gaan staan, heen en weer schudden, je jasje laten fladderen". Dan vang je alleen maar meer wind.

Wat wel helpt: "Zoveel mogelijk doen of je een wielrenner bent. Ver voorover zitten, rug bijna horizontaal om zo min mogelijk wind te vangen." Of een ander wielrentrucje: fiets in de luwte van je voorganger. Beide fietsers hebben daardoor minder last van de wind.

Bekijk ook: Waarom stormen namen en kleurcodes krijgen

02:13
Het KNMI waarschuwt ons met allerlei codes. Maar wat betekenen die precies? En waarom krijgen stormen een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt uit.