Mannen 1000 meter

Goud Thomas Krol op 1000 meter, deceptie Verbij en Otterspeer

18 februari 2022 10:41 Aangepast: 18 februari 2022 12:36
Krol blij nadat hij het weet: goud! Beeld © ANP

Thomas Krol (29) uit Deventer heeft olympisch goud gepakt op de 1000 meter. Het zijn z'n eerste Spelen. Voor de andere twee Nederlandse favorieten op deze afstand liep het uit op een deceptie.

Krol neemt de olympische titel over van Kjeld Nuis die zich niet kwalificeerde voor de 1000 meter op de Spelen. Op de 1500 meter had Krol ook al zilver gewonnen.

'Het is onbeschrijfelijk'

Het bleef tot het einde spannend voor de drie Nederlanders, omdat ze in de drie laatste ritten het ijs van de National Speed Skating Oval in Peking opkwamen. 

In rit 13 was de beurt aan Krol om een goede tijd neer te zetten, waar de andere favorieten zich op konden richten. Krol klokte de snelste tijd: 1.07,92. Niet eens de tijd waar hij op had gehoopt, maar aan het einde wel voldoende voor goud. Ook omdat zijn concurrenten fouten maakten.

De gouden rit van Krol:

Krol na afloop: "Het is onbeschrijfelijk. Ik heb alles gegeven. Het hoogst haalbare in mijn sport. Het is niet altijd makkelijk geweest, maar ik heb het gedaan."

Krol had niet gedacht dat hij de snelste tijd had, maar de andere Nederlanders faalden. Hein Otterspeer verpestte het al na de start en kwam er daarna niet aan te pas. Hij verloor zijn rit zelfs van de Chinees Ning en kwam nog maar net in de top 10.

Otterspeer: "Het is niet wat ik had gehoopt. Ik glij bij de start uit m'n positie en dan lijkt het of je op los zand rijdt. Dan red je het gewoon niet meer. Zonde dat het net nu gebeurde. Ik heb niet kunnen laten zien wat ik kan."

Drama Verbij

Voor Kai Verbij was her drama op de 1000 meter nog groter. Hij kwam verkeerd uit op de kruising met de Canadees Laurent Dubreuil en moest zijn race afbreken. "Ik baal zo dat het op dit moment gebeurt. Het had spannend kunnen worden, normaal heb ik een snelle laatste ronde. Doorrijden had geen zin meer, dan was ik zevende of achtste geworden. Daar hoor ik niet", zei hij na afloop. 

Dubreuil bedankte Verbij na de wedstrijd omdat hij bij de wissel had ingehouden. "Dat was heel professioneel van hem." Dubreuil pakte daardoor zilver en het brons was voor de Noor Haavard Lorentzen.

De beelden van de verkeerde kruising:

Nu 16 medailles

Nederland heeft dankzij het goud van Krol nu 16 medailles op de Spelen (7 goud, 5 zilver en 4 brons). Daarmee komt het doel van 'tegen de 20 medailles' van Team NL iets meer in beeld. Morgen zijn er nog goede medaillekansen voor Nederland op de massastart. Zondag is de laatste dag van de Spelen.  

De gouden medaille van vandaag zorgt ervoor dat Nederland een paar plaatsjes stijgt in de medaillespiegel:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore