Ga naar de inhoud
Niet naar het bos

Stormchaser Philippe: 'Deze storm gaat lang duren, dat gaat veel impact hebben'

In Den Haag maken ze zich klaar voor de storm. Beeld © ANP

Philippe Schambergen heeft ervaring met heftige stormen. Sterker nog: waar anderen thuisblijven, reist hij ze als stormchaser achterna. Ook vandaag doet hij dat, maar deze storm is anders dan anders. "Het duurt veel langer, het gaat echt veel impact hebben."

Waar andere stormen vaak in maximaal een paar uur voorbijrazen, kan dat nu weleens langer duren. "Het begint aan het eind van de middag, en gaat tot diep in de nacht door", zegt Schambergen, lid van het team Onlineweather Stormchasers. Hijzelf gaat dus wél op pad, en weet dat hij een risico neemt. "We beginnen aan de kust en rijden de storm achterna richting het noorden."

Kijk waar je parkeert

Maar hóe gaan ze dan op pad? "Met een lage auto, flink bepakt en we letten goed op." Dat laatste betekent zoveel als: snelheid aanpassen, goed kijken waar je parkeert en niet op plekken komen waar je niets te zoeken hebt."

Het laat zich raden, maar met plaatsen waar je niets te zoeken hebt, bedoelt Schambergen vooral het bos. Je zult er bekogeld worden met takken, als het al geen bomen zijn. Een andere plaats waar je vermoedelijk niet graag komt vandaag, is de Afsluitdijk. "Al vermoed ik dat ze die überhaupt dicht zullen doen", zegt Schambergen. Überhaupt zijn bruggen vandaag verraderlijk, zegt Schambergen.

Rij voorzichtig

Thuisblijven is uiteraard het veiligst, maar voor mensen die toch de spanning willen zoeken, is het strand misschien nog wel het best. Je wordt er vermoedelijk gezandstraald, maar met een skibril op is dat wellicht nog te doen.

Derde
Lees ook:
Derde dode door storm Eunice, weer in Amsterdam

Maar om op het strand te komen moet je waarschijnlijk toch de auto in, want treinen rijden niet. Het codewoord: opletten. Voorzichtig rijden, helemaal als je veel wind vangt. Schambergen: "Mensen moeten vooral niet overmoedig worden. Houd twee handen aan het stuur en kijk goed uit. Ook bij het inhalen van vrachtwagens."

Rijkswaterstaat schreef op de website: "Met name automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens kunnen veel hinder ondervinden."

En áls je dan op het strand bent? "Dan moet je niet schrikken als je ineens omvalt. Een normaal mens blijft nét staan bij een windvlaag van 120 kilometer per uur, nu kunnen er vlagen van 140 kilometer per uur voorkomen", zegt Schambergen. 

Dit zijn de actuele windstoten: