Ga naar de inhoud
Nazi's

Politie onderzoekt uitspraken agent en FVD-lijsttrekker: 'Hoofd op hakblok'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De politie onderzoekt uitlatingen van de lijsttrekker van Forum voor Democratie in Hengelo. De 47-jarige man, Brian Geertshuis, is in het dagelijks leven agent. Hij zou op internet onder een schuilnaam uitspraken hebben gedaan die volgens de politie ‘over de grens van het toelaatbare’ gaan.

De regionale krant Tubantia schrijft dat de voorman in augustus vorig jaar actief was op een forum voor liefhebbers van automerk Porsche. Hij was het niet eens met de coronamaatregelen van het kabinet en het vaccinatiebeleid.

Op het hakblok

Onder de naam 'Brian951' zou de lijsttrekker een forse uitspraak hebben gedaan over het kabinet: “Ik kijk uit naar de dag dat de smeerlappen die deze waanzin over ons uitrollen met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi’s gebeurde dat uiteindelijk.”

D66
Lees meer:
D66 en GroenLinks willen niet met extreemrechts in de gemeenteraad

De politie zegt in een persbericht dat onderzocht wordt of de uitspraken door Geertshuis zijn gedaan en ‘hoe ze zich verhouden tot wetgeving en de beroepscode van de politie’. "Als de uitspraken kloppen, dan gaat wat de politie betreft een aantal daarvan over de grens van het toelaatbare."

Volgens districtschef Karlijn Baalman van de politie in Twente mogen agenten persoonlijke standpunten hebben en die ook uitdragen. Maar er is wel een grens, stelt ze.

Voorbeeldfunctie

"Politieambtenaren hebben een voorbeeldfunctie in de samenleving en daar hechten we sterk aan. Daarom gaan we hier onderzoek naar doen en op basis daarvan trekken we conclusies."

Forum voor Democratie doet dit jaar voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo. De woordvoerder van de partij zegt in Tubantia dat Forum voor Democratie afstand neemt van bedreigende teksten, 'als die inderdaad zijn geuit'. 

Bekijk ook: zorgminister Kuipers boos op Forum-Kamerlid Van Meijeren

01:13