OM grijpt in

Boeteregen in Amersfoort: paal flitst in paar maanden 26.000 keer

17 februari 2022 12:24 Aangepast: 17 februari 2022 14:16
De camera op de Weverssingel. Beeld © Google Maps

Een flitspaal zorgde in Amersfoort voor zó veel boetes en bezwaren daarop, dat het Openbaar Ministerie besloot in te grijpen. 26.000 mensen werden in een paar maanden tijd geflitst door de paal. "Het was nooit ons doel om zoveel geld te innen", zegt een woordvoerder van de gemeente nu.

Sinds het begin van vorig jaar is de gemeente bezig om het centrum van Amersfoort autoluw te maken. Er staan daarvoor op meerdere plekken verkeersborden om automobilisten te waarschuwen. Wie toch doorrijdt, krijgt onder andere op de Weverssingel bij de Kamperbinnenpoort een boete.

"We zijn begonnen met een wenperiode, waarin mensen een waarschuwing kregen als ze geflitst werden, daarna zijn we overgegaan op boetes", laat de woordvoerder weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoger inkomen, hogere verkeersboete? 'Het zou een stuk eerlijker zijn'

Van de 26.000 mensen die geflitst werden, kregen ongeveer 2500 mensen daadwerkelijk een boete op de mat. Veel van hen gingen in bezwaar, omdat de verkeersborden te onduidelijk zouden zijn. Omwonenden spraken tegenover het AD van een 'bordenchaos'.

"Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de autoluwe straten", zegt de woordvoerder. "Mensen die er wonen een parkeergarage hebben of mensen die op een invalideplek mogen staan bijvoorbeeld. Die uitzonderingen moeten bij de borden staan, wat deze wellicht onduidelijker maakt."

Bezwaren

Het OM kreeg op den duur zo veel bezwaren, dat het besloot in te grijpen en tijdelijk te stoppen met boetes. "Het aantal overtredingen dat deze handhavingscamera registreerde, lag medio 2021 hoger dan verwacht", schreef het college van burgemeester en wethouders later in een brief aan de Amersfoortse gemeenteraad. 

De gemeente was het eens met het besluit van het OM. "Wij zagen ook dat de verkeersborden niet duidelijk genoeg waren. Het was nooit ons doel om zoveel mogelijk boetes uit te delen, we waren gewoon nog aan het uitproberen hoe we sluipverkeer het best tegen konden gaan", zegt de gemeente.

De verkeersborden zijn inmiddels aangepast. "Er staan nu al eerder op de ring in Amersfoort waarschuwingsborden voor automobilisten. Halverwege dit jaar wordt er opnieuw geëvalueerd door de gemeente.

Bekijk hier hoe vaak er in jouw buurt geflitst wordt

Hoe groter de stip, hoe meer boetes. Druk op de stip om het aantal te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore