Ga naar de inhoud
Eunice in aantocht

Ruben weet hoe een storm kan toeslaan: 'Zonder die snoekduik was ik dood'

Ruben bij de boom die hij maar net kon ontwijken Beeld © Pepijn Crone

De storm Eunice die ons morgen te wachten staat, is te vergelijken met de storm van eind 2013. Ruben uit Amsterdam - toen 23 jaar- ontkwam ternauwernood aan een vallende boom. Zijn fiets was zo plat als een dubbeltje. "De ene na de andere boom viel die dag om, echt absurd", vertelt hij.

Het was op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Dankzij een snoekduik van zijn fiets kan hij het 8,5 jaar later nog navertellen.

Stormen hadden toen nog geen naam, maar de storm die op 29 oktober 2013 over ons land raasde, was heftig. Volgens kenners is Eunice vergelijkbaar. Een verschil is wel dat de bomen nu niet in het blad staan, waardoor het risico op omvallen iets kleiner is. 

Mega-engel

Ruben had die dag een mega-engel op zijn schouder. En dat beseft hij zich vandaag de dag nog heel goed. "Het is echt iets wat je nooit meer vergeet en ik denk nog regelmatig aan dat moment terug. Ik heb die periode erna ook elke dag als een geschenk gezien. Het had zo anders kunnen afgelopen."

Het was die stormdag in 2013 een oorlogsgebied in Amsterdam, weet Ruben nog. "Echt overal lagen omgevallen bomen. Echt bizar. Ik hoop dat het morgen niet zo erg wordt."

Op deze beelden is te zien, hoe Ruben, net op tijd, wist te ontkomen. 

Ruben was onderweg naar zijn vriendin, weet hij nog. "Dat is inmiddels uit. In goed overleg hoor", glimlacht hij. Over zijn barre fietstocht valt nog altijd weinig te lachen.

Bekende Nederlander

"Behalve dan dat ik de dagen erna overal werd herkend als die jongen die wist te ontsnappen aan de vallende boom. Ik zat in allerlei nieuwsuitzendingen en dezelfde avond nog aan tafel bij de talkshow van Humberto Tan."

Toen hij aan het fietsen was door Amsterdam zag hij al takken en bomen op straat liggen. "Ik kwam het Haarlemmerplein op toen mensen begonnen te schreeuwen: 'kijk uit'! Ik keek toen omhoog, hij was echt mega en lag al diagonaal. Het ging bizar snel."

Zijn fiets overleefde de val niet. "Die was zo plat als een dubbeltje. Helemaal geplet", zegt Ruben. "Ik heb een snoekduik gemaakt. Als ik dat niet had gedaan, had ik het niet overleefd." Dezelfde dag kwam er ook een toeriste onder een andere boom, weet Ruben nog. "Toen de brandweer haar wilde redden, overleed ze."

Ruben is sindsdien een stuk voorzichtiger geworden. Hij heeft zijn stormlesje wel geleerd. Dat er morgen een flinke storm aankomt, wist hij overigens nog niet. "Maar goed dat ik het nu wel weet. Ik ga dan echt niet fietsen. En ik zal iedereen zeggen: pas op." 

Storm
Lees ook:
Storm Eunice heftiger dan Dudley: code oranje morgenmiddag in heel het land